Dunaújvárosi Sárkányok Kosárlabda Sportegyesület

Beszámoló 2021

A 2020/2021-es szezon volt eddig a legnehezebb szezonunk vezetőségi, szervezési szempontból. A COVID miatti szigorítások, illetve a vírustól való félelem nagyban befolyásolták az edzéslehetőségeinket, ugyanekkor a szakszövetség nem állította le a bajnokságokat, versenyeznünk kellett, ahogy tudtunk. Ennek ellenére a szezon folyamán létszámunk növekedett úgy, hogy toborzó munkát nem tudtunk végezni. A pályán elért eredményeink az idén pedig a legjobbak voltak az egyesület 10 éves léte alatt.

Gazdaság, létszám, egyéb: Az utóbbi évek nehézségei gazdaságilag is befolyásolja egyesületünket. Egyrészt a kihagyások miatt csökkentek a tagdíjbevételek. Másrészt a romló magyar gazdaság a TAO támogatásban is kimutatkozik: az idén 20%-al kevesebb támogatást igényelhettünk az előző évhez képest. Emellett az önkormányzati támogatás is közel nulla. A járványügyi intézkedések viszont csökkentett költségeket is jelentettek, így ebből a szezonból a támogatásunk egy részét át tudjuk vinni a következőre.

Bevételeink fő forrása TAO támogatás, ezen kívül tagdíjak és 1%-os adományozás. Kiadásaink fő csoportjai az edzői díjazások, terembérlet, utazási költségek és sportszerek. Mivel korábban az utazási költségek a földrajzilag kedvezőtlen sorsolások miatt nagyon megterheltek minket, újabb használt kisbuszt szereztünk be támogatásból 2020 nyarán. Így a jövőben lényegesen csökkenteni tudjuk az utazási költségeinket.

A nehézségek ellenére két iskolának is segítettünk az idén felújításokkal:

  1. felújítottuk a Széchenyi István Gimnázium tornatermét
  2. felszereltük és felújítottuk a Gárdonyi Géza Általános Iskola tornatermét is

A felújításokon keresztül összesen kb 8 millió forinttal támogattuk a várost. A gazdasági nehézségek miatt a felújítások önrészét is az egyesületünk vállalta.

A szezont kissé csökkentett létszámmal kezdtük, mivel tavasszal és az ősz elején nem tudtunk toborzó munkát végezni, és több kosarasunk is elhagyta a várost, középiskolába lépve. A szezon folyamán azonban nőtt a létszámunk, és közel azonos létszámmal fejeztük be a szezont 2021-ben, mint 2020-ban.

Kihívás volt az edzéseink szervezése, mivel ősszel a tankerületi termek, valamint a Gárdonyi is bezárt. Edzéseink nagy részét a rácalmási sportcsarnokba szerveztük át, ahova a gyerekeket csapatbuszokkal szállítottuk minden nap. Amíg egy edző edzést tartott a teremben, két másik edző a kisbuszokkal szállította vissza az előző csapatot, s szedte össze a következőt Dunaújvárosban. Köszönjük még a rácalmási sportcsarnokon kívül a segítséget a Pannon Oktatási Központnak, és a DVG-nek is. Sajnáljuk, hogy sok szülőnek fejfájást okoztak a hétről-hétre változó edzésidőpontok. Februártól végre kicsit könnyebbült a helyzet, bár egészen májusig kellett rendszeresen változtatnunk az órarendünkön.

Edzői stábunk egy fővel csökkent négyre, viszont most a 2021/2022-es szezonra a tervek szerint három edzővel bővül. Ezen kívül egy technikai igazgatót foglalkoztattunk főállásban.

Fontos esemény volt még az idén az Alba Fehérvár akadémiával bővített együttműködési megállapodás. Így erőforrásainkat az alsóbb korosztályok bővítésére fordítjuk, új csoportokat indítunk a városban, valamint a várost környező kisebb településeken.

Ebben az évben is eleget tettünk minden szövetségi elvárásnak, egyesületünk továbbra is köztartozásmentes, közhasznú minősítésű non-profit sportegyesület.

Fejlődésünket meghatározó fő korlátok a városi, kosárlabdára alkalmas termek kapacitáshiánya és rossz állapota, a járvány, illetve a járványügyi intézkedések. Ősszel remélhetőleg sikerül újra visszatérni az iskolákba.

Előkészítő és iskolai csoportok: Szeptemberben elindultak a  gyerekekkel való foglalkozásaink, de hamar megakadtak a szigorítások miatt. Így a rácalmási csoportunk is stagnált, az ottani U14-es fiúk kapcsolódtak a dunaújvárosi csapathoz, és remekül fejlődtek a szezon alatt.

EDZŐI ÉRTÉKELÉSEK

U11 és fiatalabbak

Vége a 2020-21-es szezonnak. Roppant nehéz év volt. Toborozni szinte lehetetlen volt, az iskolák nyitottak és zártak, edzések maradtak el, kerültek másik iskolába, vagy épp másik településre. Hála égnek az egyesület minden akadályt leküzdött, az edzők összedolgoztak, így a munka gyakorlatilag minden probléma ellenére folyamatos lehetett. De a legnagyobb köszönet a Szülőknek jár. Míg mi a munkánkat végeztük, addig ők folyamatosan a szabadidejük rovására szervezték át újra és újra a programot, hogy a gyerekek részt tudjanak az edzéseken venni.

Kicsi, de stabil létszámmal mentünk neki az idénynek. Bár Csányi Robi vezetésével U11/B csapat is tervben volt, sajnos erről a célról a körülmények miatt hamar le kellett tenni. A nála lévő gyerekek hozzánk kerültek. A téli szünet után újabb gyerekek csatlakoztak, így szezon végére elértük a stabil 12-13 fős létszámot edzésen.

A szezonra nem volt eredményességi cél kitűzve. Mindenki fejlődjön, mindenki vegyen részt a mérkőzéseken, minden fordulónk legyen érvényes. Ez maradék nélkül megvalósult. A terhek elosztása mérkőzésen kicsit későn kezdődött meg, ezen a gyakorlaton a jövőben változtatni fogok. A szezont a régió 6. helyén zártuk, ami egy szinte teljesen 2011-es csapattal nagyon jó eredmény.

A csapat a következő szezonra gyakorlatilag teljesen egyben marad. A cél, hogy U11-ben és U12-ben is el tudjunk indulni velük. U11-ben szeretnénk az idei helyezésen javítani.

Köszönöm a gyerekeknek a rengeteg munkát, és a Szülőknek a rugalmasságot.

Molnár Tamás

edző

U12

Vége a 2020-21-es szezonnak. Roppant nehéz év volt. Toborozni szinte lehetetlen volt, az iskolák nyitottak és zártak, edzések maradtak el, kerültek másik iskolába, vagy épp másik településre. Hála égnek asz egyesület minden akadályt leküzdött, az edzők összedolgoztak, így a munka gyakorlatilag minden probléma ellenére folyamatos lehetett. De a legnagyobb köszönet a Szülőknek jár. Míg mi a munkánkat végeztük, addig ők folyamatosan a szabadidejük rovására szervezték át újra és újra a programot, hogy a gyerekek részt tudjanak az edzéseken venni.

A csapat szerencsére rendelkezésre állt az első pillanattól. A 2009-es gyerekek pár U11-essel kiegészülve nagyon jó csapatot alkottak. A szezon alatt nem okozott problémát a mérkőzéseken való részvétel, és edzéseken is maximum a magas létszám okozott fejtörést, olyan sosem volt, hogy pár gyerek jelent csak meg.

Eredményességi cél nem volt kitűzve. Mégis maradt valamiféle hiány bennem. Akiktől jobbak voltunk, azokat legyőztük, akik erősebbek voltak nálunk, azoktól kikaptunk. Mondhatni minden a helyén volt. De valahogy hiányzott a lendület, a folyamatos fejlődés. Erre a jövőben edzőként megoldást kell találnom. A régióban a 7. helyen végeztünk. Ez a hely a realitás.

A korosztályt szinte a teljes csapat kinőtte. A következő szezonban a csapat kettéválik. Szerencsére elég nagy a létszám, így a 7 darab lány az U14 lány, míg a 7 db fiú az U14 fiú csapat gerincét fogja adni. Az új bajnokság, az új kihívások remélhetőleg úgy lendületet adnak a fejlődésükhöz.

Köszönöm a gyerekeknek a rengeteg munkát, és a Szülőknek a rugalmasságot.

Molnár Tamás

edző

U14 fiú

Ennek az évnek úgy indultunk neki, hogy sok volt a bizonytalanság. A tavalyi márciusi bezárást és fél év kihagyást követően indultak újra az edzéseink.

Az év elején azt a célt tűztük ki, hogy az újonnan csatlakozott fiúk, és a már régebben kosarazó társaik közötti tudáskülönbséget csökkenteni tudjuk.
A COVID ebben az évben is okozott némi fejtörést az edzések szervezése körül. Ebben a szülők és a gyerekek is partnerek voltak, amit ezúton is köszönök az egyesület nevében is.

Kicsit nehezen kezdődött a bajnokság, ami a COVID miatti zárásoknak köszönhető, de ettől függetlenül, még így is minden fordulóban ki tudtunk állni, ami sok csapatnak nem sikerült.
Fordulóról-fordulóra egyre jobb és magabiztosabb teljesítményt nyújtottak a fiúk, ami nem mindig jelentett győzelmet, de már egyre több elem megjelent azok közül, amiket edzéseken gyakoroltunk.
Míg év elején csak 2-3 fiú tudott kosarat dobni, addig az év végére eljutottunk oda, hogy mindenkinek volt dobott kosara mérkőzésen. De sok apró részletnek kellett összeállnia mire eljutottunk ide.

Mindenki sokat fejlődött magához képest, ami bizakodásra ad okot. Jövőre folyatjuk a megkezdett munkát, remélhetőleg már COVID mentesen.

Csányi Róbert

edző

U14/U16 lány

A tavalyi U16 lány csapatunk szétesett. Szeptemberben a maradék 5 lánnyal elkezdtünk edzeni, de a vírus miatt a lányoknak februárig csak heti néhány edzésidőpont jutott, gyakran összevonva a korosztályos fiúk edzésével. Tavaszra azonban a csoport nagyot bővült, és végül 11 lánnyal zártuk az évet. Többen azonban ideiglenesen hazatérők voltak, s így nem várható, hogy jövőre is maradnak, viszont több fellépő 2009-es lány jön a csoportba.

Mivel a csoport csak márciusra állt össze, így bajnokságban nem játszottunk. Két edzőmérkőzést játszottunk a Paksi ASE, illetve a Siófok ellen. A paksi lányok sokkal előrébb tartanak, a siófokiakkal viszont egy nagyon jó, szoros mérkőzést játszottunk, amin végül sajnos kikaptunk. Ez alatt a végül is pár hónap alatt nagyon sokat fejlődtek a lányok, főleg ami a hozzáállást, a küzdeni akarást illeti, de persze technikailag is. A fő feladatunk jövőre az lesz, hogy a kondinkat rendbe szedjük.

Sajnos a két mérkőzésen elfelejtettünk fényképet készíteni.

Boda Gábor, edző

U16B

Nagy várakozással, de teli szorongással vágtunk bele az évadba.

A többségében egy éve kosarazó (a COVID miatt fél év kiesett) fiúk lelkesen készültek a nagy erőpróbára.
Ellenfeleink többsége egy évvel idősebb volt a serdülő bajnokságban, és több éve nagyobb edzésszámmal dolgozhattak együtt.

A mérkőzések sajnos a várakozásainknak megfelelően alakultak, sok súlyos vereséget szenvedtünk.
Mérkőzésről mérkőzésre technikailag és taktikailag lassan lépkedtünk előre, de a magas emberek hiánya nem sok esélyt hagyott a későbbi mérkőzéseken sem.
Sok kihagyott helyzetünk volt, ami a rutintalanságnak köszönhető.
Egyre jobb negyedeket, félidőket produkáltunk, de a kezdődő ,,lendületünket” a csapatkapitányunk kéztörése, a COVID járvány felerősödése, a megbetegedések megtörték.

Nem maradt esély a folytatásra, a bajnokságtól szomorúan, de vissza kellett lépnünk, mivel amikor éppen befejezhettük volna, újabb pozitív tesztet produkált egyik játékosunk.

Több hónap szünet után újra edzésbe álltunk és reménykedve készülünk a jövő évi bajnokságra.

Meggyógyulva, megerősödve, megnőve(?) bízunk a sikeres folytatásban.

Tóth Géza edző

U16A, U18 és FMKSZ felnőtt

Erről a három bajnokságról egy bejegyzés alatt is beszámolhatunk, mivel a járványügyi helyzet súlyosbodása miatt november és március között több játékosunk is kiszállt ideiglenesen. Ez azt jelentette, hogy az U16-os fiúk többsége három bajnokságban is képviselte az egyesületet. Csak gratulálni tudunk nekik, le a kalappal! Fantasztikus munkát végeztek!

U16-ban a regionális A-csoportban indultunk. Bár még 2020 tavaszában tervben volt, hogy indulunk a selejtezőkön a kiemelt U16-ba, két meghatározó játékosunk nyáron az Alba akadémiához került, így inkább egyenesen regionálisba neveztünk. Nagyon jó évünk volt, fantasztikusan jó csoportot kaptunk, egész szezonban körbeverések voltak a csapatok között. Egy olyan mérkőzésünk sem volt, amire azt lehetne mondani, hogy értelmetlen volt, mert valamelyik irányban túl nagy volt a különbség a csapatok között. 1 pontos hosszabbításos vereséggel kezdtük a szezont a Szekszárd ellen, és hosszabbításos győzelemmel zártuk a Kaposvár ellen. A fiúk óriásit fejlődtek. Nyilván voltak platóink, de mindig sikerült tovább lépni. Az utolsó hónapokban szintet lépett Simon Dávid is, Horváth Zolival együtt nyáron ők minden bizonnyal az Alba U18A csapatában folytatják. De nem csak Dávid lépett előre, április közepe körül beépült a fiúkba, amit addig keményen gyakoroltunk. Meg kell hagyni, hogy ez a csoport kiemelt volt az idén nálunk, a nehézségek ellenére minden nap edzésük volt, s a napi csapatedzésen kívül heti három kondiedzésre is lehetőséget kaptak. Ezért a lehetőségért külön köszönet a vízilabda egyesületnek!

Külön köszönet a szülőknek, hogy egész évben elengedték a fiúkat edzésre, és mindenben mindig segítőkészek voltak!

U18-ban a fenti csapat kiegészült néhány korosztályos játékossal. Ebben a bajnokságban voltak olyan mérkőzéseink, amik U16-ban nem fordultak elő: volt, hogy feladtuk. De ahhoz képest, hogy feljátszottunk, ha jól emlékszem, 4 győzelemmel és 8 vereséggel zártuk ezt az idősebb korosztályt. Az U18-as fiúknál is látványos volt a fejlődés; többen későn kezdtek el kosarazni, és szeptemberben még eléggé kezdő szinten voltak, az év végére már komolyan befolyásolták a mérkőzéseket. Jó döntés volt nem visszalépni, hanem feljátszatni a fiatalabbakat ősszel, amikor a vírushullámok miatt egyértelművé vált, hogy nehéz évünk lesz; a fiatalabb fiúk ebben a korosztályban sok olyan tapasztalatot szerezhettek a csapatmunkáról, a csoportban való szerepekről és felelősségekről, amik nem feltétlenül kizárólag a kosárlabdában lesznek előnyükre.

A felnőtt bajnokságba már szűkebb keretet vittünk, mivel fizikailag nehéz még 15 éveseknek felnőttek ellen versenyezni. Katona Kristóf, aki 2001-es születésű, vitte a csapatot a hátán, sok mérkőzésen nyújtott emlékezetes teljesítményt. Sajnos több fontos játékosunk lépett vissza a vírus miatt, de így is sikerült két mérkőzést megnyernünk felnőttek ellen.

Boda Gábor, edző

TERVEK JÖVŐRE

Az Albával kötött együttműködésünknek köszönhetően az alaptervünk jövőre változik. Elsődleges fontosságú lesz az új U11/U12-es csoportok indítása. Bővíteni szeretnénk a létszámunkat a jelenlegi U12-es és U14-es csapatainkban.

Utánpótlásban így jövőre U11-től U14-ig indulunk, s minden bizonnyal indítunk felnőtt csapatot a megyei bajnokságban. A dunaújvárosi U16-os és U18-as korosztályú gyerekek jövőre Alba mezekben fognak játszani.

A koronavírus miatt a nyáron ismét elmaradt a United World Games, és a balatoni táborokra is kevesen jelentkeztek, így augusztus elején napközis felkészítő táborokat fogunk tartani Dunaújvárosban.

Munkánk továbbra is kétirányú marad:

  1. A kosárlabda népszerűsítése Dunaújvárosban és környező településeken, a gyerekek sportolásra való ösztönzése, az egészséges életmódra való nevelés
  2. Az egyéni fejlesztés, a tehetséges gyerekeknek sokoldalú képzésen keresztül esélyt teremteni, hogy kosárlabdázókká válhassanak.

Köszönjük ezt a szezont minden támogatónknak, szülőnek, és főleg a gyerekeknek! Reméljük, hogy jövőre is mindenkivel találkozunk! Mindenkinek főleg jó egészséget kívánunk, és COVID mentes 2021/2022-t!

Hajrá Sárkányok!

You must be logged in to post a comment Login