Dunaújvárosi Sárkányok Kosárlabda Sportegyesület

Éves beszámoló 2022-2023

Ebben az évben is küzdenünk kellett. Ez nekünk már nem új, az utóbbi 4 év mind erről szólt. A közösség, a szülők segítségével azonban ezt a szezont is sikeresen lezártuk, talpon maradtunk.

Gazdaság: Gazdaságilag évről-évre nehezebb helyzetbe kerülünk. Amikor 2022 februárjában a TAO pályázatunkhoz le kellett adni a költségvetési tervezetet, a tankerületi termek óránként 3900 forintba, a Gárdonyi 5500 forintba kerültek. Mire a szezon elkezdődött, ezek a számok 8000, illetve 16500 forintra ugrottak. Hogy ezt a nem előrelátható, radikális ugrást át tudjuk vészelni, az Önkormányzathoz fordultunk segítségért kétszer is, s bár más városi sportegyesületeket támogattak, minket mindkétszer visszautasítottak.

Így ahhoz, hogy a gyerekeknek edzéseket, a csapatainknak versenyzést tudjunk biztosítani, ebben az évben 5 millió forinttal többet kellett költenünk, mint amennyire TAO keretünk volt. A többletet saját zsebből pótoljuk, ami számunkra eléggé nagy problémát okoz. Külön kihívás lesz, hogy az MKOSZ a következő éves TAO keretünk 20%-át engedi csak lehívni 2024-ig, mert országos szinten az éves TAO keret már kiürült. Lehetetlenség lenne ebből addig kigazdálkodni, persze dolgozunk a megoldásokon.

Az Alba Fehérvárral való együttműködés az idén is sikeres lett, gazdaságilag a mi működésünknek sokat jelentett, és az Albának is jó csapatot tudtunk biztosítani a junior bajnokságban. Jövőre is folytatjuk az együttműködésünket velük.

Bevételeink fő forrása a TAO támogatás, tagdíjak, és az 1%-os adományozás. Kiadásaink fő csoportjai az edzői díjazások, terembérlet, utazási költségek. Gyakorlatilag ezeken felül másra nem volt pénzünk. Külön köszönjük a Hankooknak, hogy a szezon elején új mezekkel támogatták U14-es lány és fiú csapatainkat, óriási segítség volt. Köszönjük!

Létszám: Stábunk az idén 8 főből állt. 1 technikai igazgató, 1 erőnléti edző, valamint 6 csapatedző. Csoportjainkat Solton, Dunavecsén és Nagyvenyimen folytattuk. Folytattuk a munkákat az iskolákban. Az idén 10 csapatot indítottunk a következő korosztályokban: U11 – 2, U12 – 3, U14 – 2, U16 – 1, U18 – 1, megyei felnőtt – 1, valamint az AF-Dunaújváros U18-as csapatot az Albával közösen. Az MKOSZ hivatalos számai alapján 114 gyermeket versenyeztettünk, plusz 11-et az Alba színeiben. Ezen felül előkészítő csoportokat is működtettünk Dunaújvárosban, Dunavecsén, és Nagyvenyimen is.

Egyéb: Az edzések az idén is nagyjából zavartalanul zajlottak. Köszönjük a Tankerületnek, a Gárdonyi-Géza Görögkatolikus Általános Iskolának, a Pannon Oktatási Központnak és a DVG-nek ezt az évet, és a türelmüket! Ebben az évben is megfeleltünk a szövetségi követelményeknek, valamint továbbra is köztartozásmentes, közhasznú minősítésű non-profit sportegyesület vagyunk.

Következő szezonra a fő célunk a létszám növelése, a gyerekek fejlesztése, és nem utolsó sorban az, hogy a nehéz gazdasági körülmények között nullára zárjuk az évet.

EDZŐI ÉRTÉKELÉSEK

Korosztály: U11 vegyes

Edző: Lovász Csaba

Az idei évben véget ért a Covid 19 vírus minden a sportra vonatkozó szankciója. Ez a változás pozitívan érintette az egyesületet is. Mind az edzések, mind a versenyeztetés végre visszakerült a régi kerékvágásba.

Ebben az évben két csapattal, azon belül három korosztállyal foglalkoztam, a lányok mellett az U11-es kenguru csapatot is megkaptam. A játékosokat vegyesen fiúk, lányok alkották. Voltak olyan gyerekek, akik életkorukat tekintve még mindig nem érték el a korosztály alsó határát. Az edzéseken ők is aktívan részt vettek, ami pozitív a jövő évi csapatépítés szempontjából.

Három edzés volt egy héten. A játékosok edzéslátogatottsága aktív volt, aki csak tudott részt vett a foglalkozásokon. Az edzésmunkát fegyelmezetten végezték, ami a bajnokság mérkőzésein is látható volt.

A kenguru bajnokságban indult a csapat. A bajnokság elején akadtak létszámproblémák így a Dunavecsei U11-es játékosokkal közösen alkottunk csapatot. Az év eleji mérkőzéseken kezdetben még látszott, hogy első versenyszezonunkat kezdtük, de így is élvezetes, fordulatos mérkőzéseket játszottunk. A gyerekek az idő múltával fokozatosan kezdték felvenni a bajnokság ritmusát, és egyre jobb eredményeket értünk el. Az edzéseken gyakorolt támadójáték és a védekezés is visszatükröződött a pályán, az év végére egyre kevesebb hibával játszottunk. A közép mezőnyben végeztünk, ami a csapat szerkezetét tekintve jó eredmény.

Pozitívan értékelem az évet nagyon összetartó, aktív kis csapat alakult ki. Lesz, aki korosztályt vált, lesz aki marad az U11-es csapatban, de ami külön öröm számomra, hogy a játékosok a jövőt tekintve tovább folytatják a kosárlabdát.

Korosztály: U11 Dunavecse

Edző: Boda Gábor

Dunavecsén az idén 2 csoportot indítottunk. Az U11-es később, januártól csatlakozott a bajnokságba. Bár edzéseken mindig teltház volt, sajnos mérkőzésekre nagyon nehezen tudtunk játékosokat vinni. Nem sikerült a szülők érdeklődését felhívni, s a versenyzéshez szükséges papírok kitöltése is többször átléphetetlen küszöbnek bizonyult. Sajnálom, mert edzéseken a gyerekek lelkesek voltak, jól dolgoztak, és fejlődtek.

Végül a dunavecsei U11-es csapat visszalépett, és azok a gyerekek, akik tudtak versenyezni, a dunaújvárosi csapattal tehették meg. Örülök, hogy dolgozhattam a gyerekekkel, és külön öröm, hogy több tehetség úgy döntött, hogy Dunaújvárosban folytatja a kosárlabdát.

Mindenkinek kellemes pihenést, jó nyaralást kívánok!

Korosztály: U12

Edző: Molnár Tamás

U12, az év

Nehéz lenne ezt a szezont csak úgy összefoglalni. Egy csodálatos és eredményes előző év után úgy futottunk neki az ideinek, hogy ez az utolsó így együtt, és jó lenne, ha szépen búcsúznánk egymástól.

Célkitűzés a folyamatos fejlődés volt, és hogy csússzunk be valahogy a régió harmadik helyére. A jamboree-s hely hamar elment, be kellett látnunk, hogy egyszerűen nem tudjuk felvenni a versenyt a DKKA, Alba és Veszprém tiszta fiú csapataival, akik keményen védekeztek és kimagaslóan támadtak.

A fejlődés jobban sikerült, rákényszerültünk, hogy egy új csapatjátékot tanuljunk meg és ez sikerült. Az egyéni fejlődés is nagy mértékben megtörtént. Volt ki testben, volt ki fejben, volt ki akaratban, volt ki technikában és teljes csapatként erőnlétben jutottunk előre. Természetesen voltak hullámvölgyek is, és megingások, de ezen mindig együtt és csapatként lendültünk tovább.

Külön fejezetet szentelnék a Paksnak. Ők voltak két éve a legkomolyabb ellenfeleink. Minden meccs élvezetes volt, minden mérkőzésen elképesztő volt a küzdelem, és sose nyertek érdemtelenül, és hatalmas élmény volt, ha győzni tudtunk ellenük.

4 év nagy idő. Mert bizony van, akivel már 4 éve együtt dolgozunk. És már tudtam, ha amikor belépett az ajtón, hogy ma jól fog edzeni/ játszani, vagy épp az lesz a kihívás, hogy egyáltalán munkára bírjam.

Elhivatott gyerekekkel és a mögöttük álló családokkal dolgozhattam. Mi mindig, minden meccsen ki tudtunk állni, nem állta utunkat semmilyen probléma. Nem kellett senkit kapacitálni, inkább a betegeket kellett győzködni, hogy maradjanak otthon. De ha arra volt szükség, még kis sérüléssel is pályára léptek.

Egy szuper közösséget sikerült építeni. Persze nem egyből. Mindenkit be kellett állítani a sorba, mindenkit. Voltak gondok, mindig van, aki erősebb személyiség, aki esetleg többet gondol magáról. De ezeket is sikerült megoldani. Nem mindig könnyen. De úgy vállunk el, hogy a gyerekek egy órával edzés előtt együtt kinn kosaraztak.

Rengeteg egyéniség alkotta a csapatot. Sokan tanulmányi versenyeken vettek részt, vannak zenészeink is, vagy akik több sportban is jók. És ők megtanultak az évek alatt együtt, csapatban dolgozni. Élmény volt szerves része lenni, és aktív szemlélője lenni a fejlődésnek. Ahogy pici gyerekekből szépen cseperedtek és kiskamaszok, de főleg kiváló sportolók lettek.

És nyilván én is velük fejlődtem. Gyakran nem volt kész válaszom a felmerült problémára, pedig végül mindig, mindent megoldottunk. Mellettük lettem én is az az edző, aki most vagyok.

Nagyon nehéz ennyi évet leírni, ezeket az érzéseket leírni, talán a hála a legkifejezőbb. Hála a nehézségekért, a problémákért, és hála a kemény munkáért, a küzdelemért és a sikerekért. Csodálatos évek vannak mögöttünk, amiért végtelenül hálás vagyok.

Köszönöm Gyerekek!

Molnár Tamás

edző

Korosztály: U12 Dunavecse

Edző: Boda Gábor

A dunavecsei U12-es csapatra nagyon büszkék lehetünk. A gyerekek közösen edzettek az U11-es korosztállyal. Gyakran 20-nál is többen voltunk edzésen. Bár itt ki tudtunk állni, a csoporttal a problémák az U11-es problémákkal megegyezők voltak sajnos.

A gyerekeket nagyon meg kell dicsérnem, nagyon-nagyon büszke vagyok rájuk. A szezon végén is, amikor már nem sikerült kiállni 10 fővel, a kemény mag ott volt, mindent beleadott. Sok sikerünk volt az idén. Voltak ellenfelek, akik ellen a szezon elején nehezen ment, de a vége felé már könnyen legyőztük őket. Az utolsó fordulón csak 6 fővel tudtunk kiállni, és két mérkőzést kellett Veszprémben játszanunk egymás után, de ennek ellenére a második meccs utolsó negyedében nem engedtünk pontot az ellenfélnek, pedig már alig bírtunk állni a lábunkon. Úgy gondolom, ez mindent elmond ezekről a fiúkról. Látszik, hogy nagyon motiváltak, és a szabadidejükben is sok időt töltenek a gyakorlással.

Várom, hogy jövőre tovább dolgozhassak azokkal, akik folytatják a kosárlabdát, és a legjobbakat kívánom a jövőben azoknak, akik más utat választanak.

Korosztály: U12 Solt

Edző: Suhajda Magdolna

SOLTI SÁRKÁNYOK

Az idei évben 12 leigazolt játékossal indulhattunk a Gyermek Bajnokságban. A felkészülést két tornacsarnokban végeztük, melynek sok előnye volt, hiszen az iskolán belül több diáknak volt lehetősége megismerkedni a kosárlabda sportággal. Örömmel fogadtuk őket, sokat segítettek a felkészülésben.

A versenyidőszak alatt sajnos a kisebb járványok, betegségeknek köszönhetően a csapat hiányos létszámmal tudott részt venni, ám a gyerekek lelkesedése sokszor átsegítette a csapatot ezen a nehezebb időszakon.

Az edzések keménységét a mérkőzéseken nyújtott dinamikus, okos játék feledtette. Úgy érzem, ebben az évben a „kemény mag” korosztályának megfelelő technikai tudással, sportági állóképességgel rendelkezik .

Korosztály: U14, U17 lány

Edző: Lovász Csaba

Ebben az évben a lány csapatban két korosztály közösen edzett. A fiatalabb lányok az U14-es regionális, az idősebbek az U17-es Pest megyei bajnokságban versenyeztek.

Az U14-es csapattal jól indult a szezon. Az év eleji selejtezők után ősszel egy számunkra kedvező csoportba kerültünk Szigetszentmiklós, Kecskemét „B”, és Tiszakécske volt az ellenfelünk. Mind három csapattal szoros meccseket játszottunk. Sajnos voltak létszámproblémák egy-egy fordulón, ami a későbbi mérkőzések és a csapat teljesítményét is befolyásolták. A nehézségek ellenére a második helyen végeztünk. Az új korosztályos technikai taktikai elemeket egyre hatékonyabban tudta a csapat alkalmazni a mérkőzéseken. A csoportkörök után Tapolca és a Székesfehérvári Dávid Kornél „B” csapata volt az ellenfelünk. Sajnos a Tapolcai csapat sebességével nem sikerült felvenni a versenyt, a velük játszott mérkőzéseket elveszítettük. A Fehérvári csapat hozzánk hasonló erőt képviselt. Jó mérkőzéseket játszottunk és a meccsek zömét megnyertük, így a második helyen végeztünk a csoportban.

Csak részben vagyok elégedett a csapat éves teljesítményével. Azt gondolom, hogy aktívabb edzésmunkával lényegesen jobb eredményt tudtunk volna elérni. Mindezek ellenére gratulálok a csapatnak, javítunk a következő szezonban.

Az U17-es csapat Paks, Veresegyház, Göd és Piliscsaba ellen játszott a Pest megyei bajnokságban. Két fordulón keresztül kellett a csapatoknak megmérkőzni egymással. A szezon végére folyamatosan zárkóztunk fel erősebb ellenfeleinkhez is. Sajnos elég rövid kispaddal rendelkeztünk, ami sokszor befolyásolta a meccsek eredményét. A tavaszi helyosztó mérkőzésen Göd csapatával meccseltünk a bronzéremért. A papírformát nem sikerült befolyásolni, így a negyedik helyen végzett a csapat.

Nehéz, fárasztó szezon volt, a lányok sokszor erejük felett teljesítettek. Büszke vagyok a játékosokra, minden meccsen igazi csapatként léptek pályára. Azt gondolom, hogy a befektetett edzésmunka a következő szezonban kifizetődik, és sok sikeres mérkőzés vár a csapatra.

Korosztály: U14 fiú

Edző: Csányi Róbert

A kosárlabda szövetség a 2022/2023-as szezonban módosított lebonyolítási renden. Idén először ebben a korosztályban is bevezették a selejtezőt, a bajnokság előtt, azért, hogy kiderüljön tényleg létezik az a csapat amelyikre TAO támogatást hív le az egyesület. Itt külön köszönöm a szülők segítségét a hatékony papírmunka elvégzésért.

A selejtezőn jól szerepeltek a fiúk, de látszott, hogy sok munka vár ránk idén is. Ebben a fiúk partnerek voltak, és keményen dolgoztak végig a szezonban. Egész évben számos új fiú csatlakozott a csapathoz, ami külön öröm számomra. Bizonyítja, hogy a kosárlabda egyre népszerűbb ebben a korosztályban is.

A bajnokság őszi fordulóiban a csapatok többségével felvettük a versenyt, egyedül az Alba B csapata emelkedett ki a mezőnyből, velük nem tudtuk -még- tartani a lépést.  Mérkőzésről mérkőzésre egyre jobban összeállt a CSAPAT, látszódott a fejlődés és külön öröm számomra, hogy mindig volt egy-két kiemelkedő teljesítmény is.

A tavaszi két torna megnyerése mutatja, hogy a lebonyolítási rendszeren múlott a helyezés, nem pedig a csapat képességein, teljesítményén. Csalódott vagyok, hogy ilyen hirtelen fejeződött be a serdülő fiú bajnokság, ahol végül a kilencedik helyen zártunk.

A serdülő korosztályt követi az úgynevezett kadett korosztály, az U16. Azok a fiúk, akik az idén másodéves U14-esek voltak, szeptembertől már a kadett korosztályban fognak játszani. (2009-es születésűek)

Az edzések változnak, hogy befejeződtek a bajnokságok, összevont és tudásszintnek megfelelő egyéni képzések veszik át a csapatedzések helyét. Igyekszünk jól kihasználni a hátralévő időszakot.

Az idén serdülő korosztályba fellépett fiúk ismét ebben a korosztályban szerepelnek majd az U12 csapat tagjaival kiegészülve.

Korosztály: U16 fiú

Edző: Bognár Mátyás

Nyár elején összesen 5 fiatal tartozott a 2007-8-as korosztályba, ami nem kecsegtetett sok jóval és a szeptemberi selejtezőre is csak 1 új fiú érkezésével és az U14-es csapat 4 játékosának segítségével sikerült kiállni. Innen aztán nem volt megállás és januárra már elegen voltak, hogy az U18-asoktól külön kapjanak edzést; a szezon utolsó meccsére pedig már nem volt minden játékosnak hely. Ha a következő szezon elején mindenki visszatér, akkor hét 2007-es születésű fiatal lép fel az U18-as korosztályba, míg 10-en maradnak 2008-asként az U16-os korosztályban. Ezzel a létszámmal kijelenthető, hogy a fő célt, hogy legyen U16-os csapatunk sikerült elérni. Eredményességi célunk semmilyen szinten nem volt, de nagy örömmel töltött el, hogy a szezon elején 1-1 negyedig tudtuk magunkat tartani, míg a végére volt, hogy már az utolsó negyedet is szoros állásnál kezdtük el.

Remélhetőleg mindenkinek sokat pattog a kezében nyáron is a labda és a következő évet már sikerül teljes létszámmal elkezdeni.

Köszönöm a Szülők és a Gyerekek egész szezonos munkáját és jó pihenést kívánok mindenkinek!

Korosztály: U18 fiú

Edző: Bognár Mátyás

Az előző évet azzal zártam, hogy idén tanuló éve lesz a srácoknak, ami végül teljes mértékben meg is valósult. Kezdjük ott, hogy a szezon végi csapatból 2-en hagyták abba a kosárlabdát, 2-en pedig az „A” csapatunkba léptek előre, illetve 2 új fiatal érkezett hozzánk, így 11 fővel kezdtük meg a szezont, és végül ennyien is fejeztük be, ami nagyszerűen mutatja meg, hogy mennyire kitartó és összetartó ez a társaság. Mivel az országos bajnokság önmagában kevés mérkőzés lehetőséget kínál, ráadásul a csapatban egyetlen „idős”, azaz 2005-ös U18-as sem játszik, így a csapat az U17-es Pest megyei bajnokságban is elindult, és a szezon során összesen 38 mérkőzést játszott.

A szezon első felében fel kellett ismernünk, hogy ez már nem U16 és nem a regionális C csoport, itt minden edzésen és minden mérkőzésen teljes erőbedobással kell edzeni, hogy jobbak lehessünk bármelyik csapatnál is. Végül az első félév csúfos vereségei szépen lassan átfordultak és egyik csapat ellen sem álltunk meg, mindegy volt, hogy nagy előnyben, vagy éppen nagy hátrányban vagyunk. A regionális U18-as csoportunknak végül a legalján végeztünk, U17-ben a döntő pedig csak egy karnyújtásnyira volt tőlünk, de így is sikerült a 3. helyet megszerezni.

A tanulóévet tekintve pedig nagyon jó lehetőségei voltak a csapatnak, hiszen a 38 mérkőzés mellé heti 5 edzésünk volt és konditerembe is járhattak a fiatalok, így aki akart technikailag, fizikálisan és döntéshozatalban is sokat léphetett előre. Remélem, hogy a nyáron ugyanilyen kitartóak lesznek a srácok és a következő évben kamatoztatni tudják azt a sok mindent, amit az elmúlt 2 évben tanultunk, fejlesztettünk.

Nyárra jó pihenést és jó felkészülést kívánok mindenkinek!

Korosztály: U18 fiú

Edző: Boda Gábor

Újabb korosztályom „érettségizett”, fejezte be az U18-at. Emlékszem rájuk U11-ben, a Széchenyiben a kis göndör hajú Szűcs Zétikére, a kajla Szűcs Ábelre, Simon Dávidra, aki akkor még főleg úszó volt. U12-ben, amikor a BLF-nél egy tavaszi kupán hátrányból visszajöttünk a helyosztó mérkőzés végén, és nyertünk. U13-ban, amikor belépett edzésre Hajnal Adrián, Horváth Zoli, Hoffmann Vajk és Matucza Csaba. Ebben az évben, amikor kemény munka eredményeképpen végül legyőztünk nálunk egy évvel idősebbeket a szezon végén. U14-ben, amikor Ausztriában a United World Gamesen nyertünk szlovének ellen. U16-ban, amikor 30 ponttal nyertünk a B-döntős Szolnok ellen egy szezon végi kupán.

És most, ebben az évben voltam rájuk talán a legbüszkébb. Ugyanis azok közül, akiknek a fenti sikereket köszönhettük, sokan már nem nálunk vannak, hanem az Alba Fehérvár A-csapatát erősítették a kiemelt bajnokságban. Ennek ellenére ebben a csapatban mindig voltak, akik ilyenkor előre léptek. És bár a pad évről-évre gyengült, hiszen a távozókat újoncok helyettesítették, akik később kezdtek el kosarazni, az eredményeink egyre javultak. Mindig vannak, akik átvették a felelősséget, és megmutatták, hogy ők is kiváló tehetségek.

Az idén az előselejtező első fordulóján könnyen nyertünk. Kiváló tapasztalat volt aztán a Honvédnál beleszaladni néhány pofonba. Szerintem ennek közvetlen hatására nyertünk 11 mérkőzést zsinórban a regionális bajnokságban. Végül megszakadt a sorozat, jöttek sérülések, új dolgokat tanultunk, amiket aztán a mérkőzéseken élesben is kipróbáltunk, és még nem működtek jól. Regionálisban a szezont végül 13 győzelemmel és 3 vereséggel zártuk. Erről augusztusban álmodni sem mertünk volna.

Ami számomra a legnagyobb siker, hogy milyen csapategység alakult ki a fiúkból, mennyire összekovácsolódtak. Az egyéni szorgalom, amit mutattak. Sokan szinte hiányzás nélkül ott voltak mind az 5 edzésen minden egyes héten, és mellette még extra munkát is vállaltak konditeremben. Meg is lett az eredménye, úgy gondolom.

Mérhetetlenül büszke vagyok a fiúkra, és arra, hogy az Albának egy ilyen csapatot adhattunk. Jövőre remélem, hogy folytatjuk a felnőttek között NB2-ben. Izgalmas év lesz az is. Most augusztusig pihenünk.

Korosztály: Megyei felnőtt

Edző: Bognár Mátyás

FMKSZ

Idén sem lettünk sokkal többen a felnőtt csapatunkban, és bár szezon közben többen is visszatértek az országjárásból, a közös edzések és a tapasztalatlanság meglátszódott. Az alapszakaszban egyre több meccsen jártunk győzelem közelében, akár a későbbi győztes ellen is. A rájátszásban pedig mind az 5 meccsünk a végletekig kiélezett csata volt. Végül 7. helyen zártunk, egyénileg, pedig Katona Kristóf ismét oroszlánrészt vállalt, aki minden meccsen jelen volt és összesen 604 pontig jutott (30 pont/meccs). Gratulálunk neki és az egész Csapatnak!

TERVEK JÖVŐRE

A következő szezon a túlélésről szól. A TAO helyzet egyre rosszabb, évről-évre kevesebb támogatás van országos szinten. Minden kategóriában ismét csökkenteni vagy egyszerűen ki kell vágni a költségeinket, hogy ezt az évet kihozzuk nullára anyagilag. Extrém fontos lesz minden forint extra támogatás, amit innen-onnan be tudunk szerezni. A tagdíjainkat emelnünk kell.

És mindezzel egyszerre meg kell próbálnunk tartani, vagy lehetőleg növelni a versenyzőink számát. Kötelességünk mindent megtenni, hogy a nálunk folytatott képzés továbbra is magas szintű legyen, hogy a tehetségeknek utat biztosítsunk az élsporthoz vezető akadémiára, és persze azért is, hogy minél több dunaújvárosi és környékbeli kisgyermek megismerkedhessen a kosárlabdával.

Most sem lesz könnyű dolgunk.

Köszönjük ezt a szezont minden támogatónknak, szülőnek, és főleg a gyerekeknek! Reméljük, hogy jövőre is mindenkivel találkozunk! Mindenkinek jó pihenést, kellemes nyarat, és egyébként is a legjobbakat kívánjuk!

You must be logged in to post a comment Login