Dunaújvárosi Sárkányok Kosárlabda Sportegyesület

Beszámoló 2022

Újabb szezon van mögöttünk. A nehéz 2020/2021-es év után ez az év a regenerációról szólt. A kevésbé szigorú járványügyi helyzet lehetővé tette új csoportok indítását Dunaújvárosban, Solton, Dunavecsén és Nagyvenyimen is. Az általunk foglalkoztatott sportolók számát az eddigi legmagasabbra növeltük, és az edzői stábunk is megduplázódott.

Gazdaság: Gazdaságilag nehezebb évünk volt, mint az előző. Több gyereket kellett foglalkoztatunk, több edzővel, kevesebb pénzből. Az Alba Fehérvárral kötött együttműködési megállapodás sokat segített rajtunk, mivel a dunaújvárosi U16 és U18 csapatok költségeit az Alba vállalta, így a saját támogatásunkból újabb csoportokat tudtunk indítani az alsóbb korosztályokban. Mivel a TAO támogatásunk csökkent, és az idén ismét csökkenni fog, önkormányzati támogatásra pedig nem számíthatunk, nagyon nehéz év vár ránk 2022/2023-ban. Már megszoktuk, hogy negyed annyi pénzből valósítunk meg kétszer annyit, mint mások, így ezt is meg fogjuk oldani.

Bevételeink fő forrása a TAO támogatás, tagdíjak, és az 1%-os adományozás. Kiadásaink fő csoportjai az edzői díjazások, terembérlet, ezen felül a nehéz anyagi körülmények miatt kevés pénz maradt utazási költségekre és sportszerekre. Jövőre még nehezebb lesz, de ennek ellenére igyekszünk továbbra is támogatni: például a nyáron táborozó gyerekek költségeinek 50%-át az egyesület fizeti.

Létszám: Az idei szezont négy új edzővel kezdtük. Új csoportokat indítottunk Solton, Dunavecsén és Nagyvenyimen, és Dunaújvárosban is újra be tudtuk indítani a toborzó munkát az iskolákban. Ennek köszönhetően a szezon elején az alsóbb korosztályokban több, mint megduplázódott a létszám, U11-től U14-ig az idén 74 gyermeket versenyeztettünk. Ezen felül az U16-os és U18-as csapataink AF-Dunaújvárosi Sárkányok név alatt további 30 fiatalt tartalmaztak, és a Fejér Megyei felnőtt bajnokságban részt vevő csapatunk keretéhez további 7 utánpótláskorú játékosunk tartozott.

Egyéb: Az idén az edzéseink a korábbi évhez képest problémamentesen kerültek lebonyolításra. Köszönjük a Tankerületnek, a Gárdonyi Géza Görög-Katolikus Általános Iskolának, a Pannon Oktatási Központnak és a DVG-nek! Ebben az évben is eleget tettünk minden szövetségi elvárásnak, egyesületünk továbbra is köztartozásmentes, közhasznú minősítésű non-profit sportegyesület.

A 2022/2023-as szezonban az Albával kötött együttműködésen felül újra indítunk saját zászló alatt is „C”-csapatokat az U16-os és U18-as korosztályban. Célunk a vidéki csoportok továbbfejlesztése, valamint a dunaújvárosi csapatainkban aktívan sportolók létszámának növelése.

EDZŐI ÉRTÉKELÉSEK

U10/U11 vegyes „B” és U14 lány Dunaújváros

2021 májusában Szegedről Dunaújvárosba költöztem. A Covid helyzet, valamint családi okok miatt kellett meghoznom ezt a döntést. Mivel Szegeden 20 éve kosárlabda utánpótlás neveléssel foglalkoztam, felkerestem Boda Gábort a Dunaújvárosi Sárkányok Kosárlabda Sportegyesület elnökét, hogy lenne-e lehetőségem az egyesületben dolgozni. Szeptembertől kezdtem el foglalkozni az U14-es  lány csapattal, majd október második felétől az U11 „B”  csapat is az irányításom alá került.

A lányokkal a Pest Megyei bajnokságban indultunk. Sajnos az őszi és kora tavaszi fordulókra a járvány igen rányomta a bélyegét. Sokszor betegség miatt nem tudtunk teljes csapattal kiállni, ami az eredményen is meglátszott. Ennek ellenére folyamatosan zárkóztunk ellenfeleinkhez, mind támadásban mind védekezésben kezdtek előjönni az edzésen gyakorolt technikai taktikai elemek. A bajnokságot a negyedik helyen zártuk amivel nem vagyok teljesen elégedett. A sorsdöntő utolsó forduló nem úgy sikerült számunkra ahogyan elképzeltem, ettől függetlenül büszke voltam a csapatomra. Bízom benne, hogy jövőre a befektetett munka a bajnokság végén  a helyezésen is meglátszik majd.

Az U11-es csapatban kezdetben igen alacsony volt a létszám, így nem indultunk a regionális bajnokságban. A téli hónapok alatt folyamatosan érkeztek új gyerekek első osztályostól a negyedikesig. Rendszeresen játszottunk edző mérkőzéseket a dunavecsei csapattal, így volt lehetősége a gyerekeknek éles meccseken is részt venni. Az edzéseken a hangsúlyt a korosztályos képzésre fektettem. Ez a korosztály nagyon fogékony minden új dologra és ez a gyerekek edzésmunkáján is meglátszott. Folyamatosan ügyesedtek és egyre pontosabbá, gyorsabbá vált a játékuk. Azt gondolom ha megmarad a gyerekek aktivitása jövőre nagyon jó kis csapat válhat belőlük.

Ha lesz rá lehetőségem jövőre szívesen dolgozom mind két csapattal, látok bennük fantáziát és remélem sikerül megvalósítanom az elképzeléseimet.

2022.06.08. Lovász Csaba

U11 Dunavecse

2021 szeptemberében a Dunavecsei Petőfi Sándor Általános Iskolában csoportot hirdettünk. Az első edzésen 7 kisgyerek jelent meg, a másodikon 15, és 5 edzés után már bőven 20 fölött volt a létszám. Így gyorsan két részre kellett osztani a gyerekeket (kicsik/lányok – nagyobb fiúk), és novemberben már a 2. fordulótól csatlakoztunk az Országos Kenguru Bajnokságba is, ahol voltak fantasztikus győzelmeink is, és tanulságos vereségeink is.

Nagyon büszke vagyok a gyerekekre, rendkívül szorgalmasan, jókedvűen, lelkesen vettek részt az edzéseken és mérkőzéseken. A kisebbeknek, akik még a Kenguru Bajnokságban nem szerepelhetnek, rendszeres edzőmeccseket szerveztünk Dunaújvárosban, a városi U10/U11 „B” csapattal. Külön öröm volt látni és hallani, hogy sokan a szabadidejükben is gyakorolnak kinti pályákon, vagy az otthonra beszerzett palánkokon.

Remélem, hogy jövőre folytathatjuk Dunavecsén, és már nem csak U11-es csapattal, hanem az U12-es bajnokságban is!

Boda Gábor, edző

U11 Solt

Az első ”kosaras” évünk volt ez Solton egyesületi tagokként minden tekintetben. A nehézségek sorozatai érték a csapatot: nem csupán a Covid hátráltatott; bárányhimlő, influenza és más egyéb betegségek hozták hátrányba a csapatot a versenyidőszak alatt.

Bízunk abban, a következő idényben nagyobb létszámmal, járványok nélkül sikeresebb évet zárhatunk, mint az idén. Reméljük városunkban egyre népszerűbb lesz a sportág és a település apraja és nagyja örömét leli akár játékosként, de legalább szurkolóként, nézőként nálunk!

Suhajda Magdolna, edző

U11 Dunaújváros

„Minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vagyok elégedve” mondta Ferenc József. És mondom én is, amikor az U11-es csapatunk 2021-22-es szezonját kell értékelnem. És ilyet tőlem tényleg ritkán lehet hallani. De mit is mondhatnék, amikor a Csapatom a szezon előtt megfogalmazott összes kitűzött célt teljesítette? Minden gyerek fejlődött egyénileg, a csapatjátékunk rengeteget fejlődött, második helyen végeztünk a 8. régióban, ahol csak az Alba Fehérvártól szenvedtünk vereséget és ezzel a teljesítménnyel egyesületünk életében új fejezetet nyitottunk, hisz régiós jamboreeban játszhattunk, és ott is nyertünk mérkőzést. Ezzel végül a teljes országos bajnokságban a 18-22. helyen végeztünk.

Egy ilyen szezon után minden nehézség megszépül, minden befektetett munka értékké válik. Voltak nehéz pillanatok, volt megoldandó gondok, de a Szülők mindenhez partnerként a Csapat pedig csapatként állt. Ők is és én is büszkén tekinthetünk vissza, arra a szezonra, ami a következőben is cél kell, hogy legyen, de nem lesz elvárás.

Minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vagyok elégedve!

Molnár Tamás

Edző

U12 Dunaújváros

Nehéz helyzetből indult az U12-es csapat, hiszen a szezont mindössze 6-an kezdtük (3-an voltak korábban már meccsen), így lényegében a nulláról kellett a csapatot felépíteni. Hála az edzők toborzásának, illetve a szülők és gyerekek promótálásának, az edzés létszám 15 körülire növekedett. Habár ennek fele nem tudott már mérkőzéseken részt venni, az U11-es csapatnak hála nem okozott problémát a kiállás.

Mivel a gyerekek még csak most kezdték a kosárlabdát, így a legfontosabb cél egyértelműen a kosárlabda megismerése és megszeretése volt, illetve az alapszabályok és elemek megtanulása volt. A mérkőzéseken a 2010-esek nehéz helyzetbe kerültek, hiszen hiába voltunk kezdők, fordulóról fordulóra feljebb kerültünk, így egyre csak nehezebb ellenfelekkel kellett szembenézniük. Ennek ellenére látható volt, hogy egyre jobban behozzák a lemaradásukat, így összességében sok pozitívumot hozott nekik is, hogy az év végére az alsóház „A” csoportjában végeztünk. Külön ki kell emelni, hogy ami különösen a többi csapat fölé emelt minket, az a csapategység volt, hiszen nem egy meccset nyertünk meg nagy hátrányból visszahozva.

Jövőre a 2010-esek feljebb lépnek az U14-es korosztályba, ahol már kettéválnak a lányok és a fiúk. A tervek szerint 6 lány és 9 fiú kerül az U14-es csapatokba, ahol remélhetőleg új kihívásokra találnak és még többet tudnak majd tanulni.

Köszönöm a Gyerekeknek a kitartó munkát, és a Szülőknek a sok-sok segítséget!

Bognár Mátyás

U14 fiú, Dunaújváros

A 2020-21, meglehetősen nehéz szezon után vártuk, hogy ez az év kicsit könnyebb lesz. A csapat két részből állt. A tavaly is a U14 korosztályban versenyző rácalmási fiúkból, valamint az U12-es korosztályt kinőtt fiúkból. Többségében újoncok voltunk a bajnokságban. Célnak volt kitűzve, hogy fejlődjünk, és szokjuk a serdülő bajnokságot.

A felkészülést már sikerült augusztus végén elkezdeni, edzőmeccseken is részt vettünk több-kevesebb sikerrel. Ahogy viszont kezdődött a bajnokság, egyre kevesebben lettünk, és ez a probléma szinte egész szezonban végig kísért minket. Ami pozitív, hogy sok új fiú is érkezett, így valamelyest sikerült kompenzálni. A bajnokság elejére két alapemberünk is kidőlt hosszabb távra, de a csapat nagyon jól helyt állt ebben az idei elég hektikus, zárt kapus bajnokságban. Ez a szezon sem volt Covid mentes, de reméljük jövőre ez már csak egy rossz álom lesz.

Sikerült sok mindenben fejlődni, de hogy jövőre még sikeresebbek legyünk, még sok munka áll előttünk.

Köszönöm a fiúknak az elvégzett munkát, a szülőknek, hogy ebben partnerek voltak.

Csányi Róbert

edző

U16 AF-Dunaújváros

Nagy reményekkel vágtak neki a srácok a szezonnak, hiszen a bajnoki elosztás most reálisabb kihívásokkal kecsegtetett számukra. Aztán az első forduló előtt jött a nehézség, hiszen kényszerű edzőváltás történt, így kisebb káoszban indult el számukra a bajnokság. Aztán ahogy egyre jobban megismerkedtünk, úgy kezdtek el az eredmények is megérkezni.

Kimondatlan cél volt, hogy mindenki megtalálja az erősségeit, és megtalálja a helyét a csapatban is. Továbbá fel kellett ismernie a társaságnak, hogy ha csapatként működnek együtt, úgy sokkal többet érnek el, mintha az egyéni teljesítményekre támaszkodnak. Ezeket szerencsére viszonylag rövid idő alatt sikerült megtanulni, így a szezon második felében már tudtak alap taktikai elemekkel is foglalkozni, amelyeket be is építettek a játékukba. Eredményességi cél nem volt kitűzve, ennek ellenére az Észak-nyugati régió „C” csoportjának élén végzett a csapat, amiért óriási gratuláció jár a fiúknak, mert minden nehézség ellenére végig kitartóan dolgoztak és az utolsó erejükig küzdve megérdemelten végeztek az első helyen.

A társaság a szezon eleji 6-7 főről a végére 12 főre növekedett, ami a jövőt tekintve is nagyon fontos, ugyanis 2 játékos kivételével mindenki kiöregszik a korosztályból és az U18-as korosztályba lép. Ennek ellenére nem lesznek szétválasztva, hanem reményeink szerint most már egy egész évet együtt dolgozhatunk, ami alatt még többet tudunk fejlődni. Fontos megemlíteni, hogy számukra a jövő év egy tanuló év lesz az U18-as korosztályban.

Köszönöm a Fiúk kitartó munkáját és remélem a jövőben még nagyobb meglepetést tudunk okozni ezzel a társasággal.

Bognár Mátyás

U18 AF-Dunaújváros

Kicsit felemás szezonról számolhatunk be, ami az U18-as csapatunkra vonatkozik. Először is kezdjük azzal, hogy nyáron a két magas emberünk az Alba Akadémia „A” csapatához került. Így, bár nem maradtunk magas ember nélkül, „next man up” mentalitással be kellett iskolázni meghatározó szerepekre olyan gyerekeket, akik korábban még mások árnyékában álltak.

Ráadásul, mivel az Észak-Nyugat régió „A” csoportjában többek között akadémiai vagy NB1-es utánpótláscsapatokkal kerültünk össze, nehéz dolgunk volt. A mérkőzéseket megelőző bemelegítésekkor is ránézésre lényeges szerkezetbeli különbség volt a mi csapatunk és az ellenfelek között. Gyakran kérdezték tőlem szülők, hogy ez valóban ugyanez a korosztály-e. Én viszont hittem a fiúkban, tudtam, hogy mikre képesek, és el is vártam tőlük, hogy megtegyék. És nem mindig sikerült jól.

Úgy érzem, hogy az eredményeink bizonyítják, hogy az, hogy mi ennyi időt fektetünk az egyéni technikai és erőnléti képzésbe, a helyes út, a „taktikázás” helyett. Egy pár mérkőzés kivételével ősszel vagy győztünk, vagy szoros mérkőzést játszottunk, és tavasszal a 9 ellenfélből 2 kivételével mindegyikkel egy, vagy csak pár dobáson múló meccseket játszottunk. Több olyan mérkőzést veszítettünk el, ahol nagy előnyre tettünk szert, de a végén épphogy alul maradtunk. A fiúk egyéni készségeinek fejlődése a statisztikában is látszik.

A nyáron ismét legalább egy meghatározó játékosunk átlép az Alba „A” csapatába. És mi, bár felsősök leszünk a korosztályunkban jövőre, minden bizonnyal kisebbek leszünk ismét. Újabb olyan szezon vár ránk, melyen minden egyes mérkőzésen foggal-körömmel meg kell majd küzdenünk az eredményért.

Szerintem sokat mond erről a 2005-ös korosztályról, és arról, ahogy mi dolgozunk, hogy mi U11-ben nem 350 gyerekből merítettünk ki, és neveltük ki U18-ig a 15 legjobbat, hanem összesen ez alatt a 7-8 év alatt talán 25 gyerek fordult meg a csapatban, és mégis jövőre könnyen lehet, hogy a kiemelt bajnokságban az Alba Fehérvár Akadémia „A” csapatának keretében több dunaújvárosi 2005-ös lesz, mint székesfehérvári. Ez nekünk óriási büszkeség.

Boda Gábor, edző

FMKSZ felnőtt

A felnőtt bajnokságban csapatunk a 7. helyen végzett. Szűk kerettel vettünk részt, mert egyrészt nem akartuk a 16-17 éveseket ezekkel a mérkőzésekkel terhelni, másrészt ebben a bajnokságban több rutinos csapat játékstílusa szerintünk nem teszik alkalmassá fiatalok szerepeltetését.

Csapatunk egy-két fő kivételével U23-as volt, és a bajnokságban a két legjobb pontszerző Katona Kristóf és Bognár Mátyás voltak. Gratulálunk nekik, és az egész csapatnak!

TERVEK JÖVŐRE

A következő szezon a túlélésről szól. A TAO helyzet egyre rosszabb, évről-évre kevesebb támogatás van országos szinten. Hogy 2023 után mi lesz, még a szakszövetség sem tudja. Minden kategóriában csökkenteni vagy egyszerűen ki kell vágni a költségeinket, hogy ezt az évet kihozzuk nullára anyagilag. Extrém fontos lesz minden forint extra támogatás, amit innen-onnan be tudunk szerezni. A tagdíjainkat emelnünk kell.

És mindezzel egyszerre meg kell próbálnunk tartani, vagy lehetőleg növelni a versenyzőink számát. Kötelességünk mindent megtenni, hogy a nálunk folytatott képzés továbbra is magas szintű legyen, hogy a tehetségeknek utat biztosítsunk az élsporthoz vezető akadémiára, és persze azért is, hogy minél több dunaújvárosi és környékbeli kisgyermek megismerkedhessen a kosárlabdával.

Nem lesz könnyű dolgunk.

Köszönjük ezt a szezont minden támogatónknak, szülőnek, és főleg a gyerekeknek! Reméljük, hogy jövőre is mindenkivel találkozunk! Mindenkinek főleg jó egészséget kívánunk, és COVID, háború, és egyéb katasztrófa mentes 2022/2023-at!

You must be logged in to post a comment Login