Dunaújvárosi Sárkányok Kosárlabda Sportegyesület

Éves beszámoló 2023-2024

Sikeres évet zárt egyesületünk. Szűk gazdálkodási keretek között sok gyermeket foglalkoztattunk, és NBII.-ben felnőtt csapatot is indítottunk.

Gazdaság:

A tavalyi év az inflációról szólt. A terembérleti díjak hirtelen megháromszorozódása 5 millió forinttal túllépte a költségvetésünkben tervezettet. Ezt az idén kellett visszahoznunk, ami nagyjából sikerült is. Nagyon szoros gazdálkodási keretek között működtünk, sajnos így a gyerekeknek gyakorlatilag semmi extrát nem tudtunk nyújtani a sportolási lehetőségen kívül. Ahhoz, hogy egyáltalán túl tudjuk élni ezt az évet, privát kölcsönökre volt szűkségünk, amíg a TAO támogatásunk 80%-a márciusban végre a számláinkra nem került. Önkormányzati segítséget továbbra sem kaptunk. Köszönjük az általunk használt termek üzemeltetőinek a türelmét, megértését!

Az idén sem fogunk unatkozni. A Szövetség a nehéz magyarországi gazdasági helyzetre hivatkozva 40%-al kevesebb támogatást ítélt meg nekünk, mint ahogy sok más szervezetnek is. Már-már a lehetetlent súroló kihívás lesz több gyereket (az általunk foglalkoztatott gyerekek létszáma Dunaújvárosban megint nőtt) sportoltatni majdnem fele annyi pénzből. Az tovább nehezíti a helyzetünket, hogy ennek a 40%-al szűkebb keretnek is csak a 35%-át hívhattuk le 2024-ben, a maradék 65%-ot 2025-re kell ütemeznünk. 2024-ben júniusig már 300 millió forint TAO felajánlást kellett visszautasítanunk, mivel nincs keretünk elfogadni.

Az Alba Fehérvárral való együttműködés az idén is sikeres lett, gazdaságilag a mi működésünknek sokat jelentett, és az Albának is jó csapatot tudtunk biztosítani a junior bajnokságban. Jövőre az együttműködés megszűnik, vagy legalább is szünetel.

Bevételeink fő forrása a TAO támogatás, tagdíjak, és az 1%-os adományozás. Kiadásaink fő csoportjai az edzői díjazások, terembérlet, utazási költségek. Támogatóinknak köszönjük ezt az évet!

Mivel a gazdasági prognózis nem arra utal, hogy szebb idők várnak ránk, megkezdtük a Dunaújvárosi Központi Sportegyesületbe történő beolvadásunkat. Ha terv szerint haladunk, jövőre már a DKSE szakosztályaként folytatjuk működésünket, önálló sportegyesületi státuszunk megszűnik.

Létszám: Stábunk az idén 7 főből állt. 1 technikai igazgató, 1 erőnléti edző, valamint 5 csapatedző. Dunaújvároson kívül Nagyvenyimen is folytattuk működésünket. Folytattuk a munkákat az iskolákban. Az idén 8 csapatot indítottunk a következő korosztályokban: U11 – 1, U12 – 1, U14 – 2, U16 – 1, U18 – 1, NB2 felnőtt – 1, valamint az AF-Dunaújváros U18-as csapatot az Albával közösen. Az MKOSZ hivatalos számai alapján 90 gyermeket versenyeztettünk, plusz 12-őt az Alba színeiben. Ezen felül előkészítő csoportokat is működtettünk Dunaújvárosban és Nagyvenyimen.

Egyéb: Az edzések az idén is nagyjából zavartalanul zajlottak. Köszönjük a Tankerületnek, a Szent Pantaleimon iskolának, a Pannon Oktatási Központnak, a DVG-nek és a Rácalmási Sportcsarnoknak ezt az évet, és a türelmüket! Ebben az évben is megfeleltünk a szövetségi követelményeknek, valamint továbbra is köztartozásmentes, közhasznú minősítésű non-profit sportegyesület vagyunk.

Következő szezonra a fő célunk egyszerűen a túlélés.

EDZŐI ÉRTÉKELÉSEK

Korosztály: U11 vegyes, Lovász Csaba vezetőedző

A 2023-24-es szezonban az U14-es lány serdülő és az U11-es kenguru csapattal foglalkoztam. Mindkét csapatnak heti három edzéslehetőség volt biztosítva a Széchenyi gimnáziumban.

Az U11-es kenguru csapat a létszámot tekintve stabil volt. A gyerekek rendszeresen jártak edzésre ami a mérkőzéseken is meglátszott.

Az év eleji edzéseken a technikai képzésre valamint a sebesség növelésére helyeztem a hangsúlyt. A játékosok egyre magabiztosabban és gyorsabban játszottak a mérkőzéseken. A bajnokság eleje kétoldalú volt. Voltak olyan meccseink amin extrát hoztak a gyerekek, de néha mintha nem is lettünk volna a pályán. Az év közepén egyre több hangsúlyt fektettem a védekezésre ami a mérkőzéseken is kezdett kirajzolódni. Egyre kevesebb kosarat kaptunk és támadásban is folyamatosan erősödtünk ami indokolta az év végi jó eredményt.

A bajnokság végére a csapat a B csoportban végzett. Olyan csapatokkal játszottunk szoros mérkőzéseket aki még év elején toronymagasan győztek ellenünk. Nagyon sokat fejlődtek a gyerekek a szezon végére és úgy gondolom, hogy a korosztály váltás sem fog gondot okozni a játékosoknak. Az egész évet tekintve jó szezont zárt a csapat. Büszke vagyok a gyerekekre nagyon tehetséges, aktív korosztály bízom benne, hogy lesz még lehetőségem a jövőben velük foglalkozni.

Korosztály: U12 vegyes, Boda Gábor vezetőedző

Sokat fejlődött a szezon folyamán U12-es csapatunk. Bár a keretből sokan tavaly is kosaraztak, az első időszakot szeptembertől novemberig a figyelem és a fegyelem fejlesztésével töltöttük. Ráadásul a korosztályhoz képest technikából volt pótolnivalónk bőven, és még a következő szezonban is lesz, ahogy U14-be lépünk.

Amikor a fenti dolgok nagyjából elfogadható szintre kerültek, elkezdtünk foglalkozni az add-és-fuss játékkal, a keményebb védekezéssel, labdaszerzésből történő leindításokkal. Úgy gondolom, hogy év végére egész jó szintre fejlődtünk. Sajnálom, hogy a jelenlét kissé hézagos volt az edzéseken, különben biztosan egy pár csoporttal feljebb is végezhettünk volna.

Köszönet Alíznek és Majának, akik a lánycsoportból csatlakoztak hozzánk a meccsekre, és azoknak az U11-eseknek is, akik velünk is játszottak mérkőzéseket!

Sokat tanultam én is a gyerekektől, jövőre érdekes lesz követni őket U14-ben!

Korosztály: U14 lány, Lovász Csaba vezetőedző

A 2023-24-es szezonban az U14-es lány serdülő és az U11-es kenguru csapattal foglalkoztam. Mindkét csapatnak heti három edzéslehetőség volt biztosítva a Széchenyi gimnáziumban.

A lány csapat a serdülő bajnokságban indult. Az U12-es csapatból hatan csatlakoztak a fiatalabb serdülő lányokhoz, valamint az egyesület solti fiókcsapatából is érkezett játékos. Így 14 fővel kezdtük meg a szeptemberi edzéseket. Az év elején a sok technikai képzés mellett fokozatosan építettem be a magasabb korosztály játékelemeit.

Nehezen indult a bajnokság. Egy magas létszámú, hét fős csoportba kerültünk, ami 12 fordulót jelentett az alapszakaszban. Sajnos mire fejlődésnek indult a csapat, pár játékos vagy nem járt edzésre vagy bejelentette, hogy befejezi az aktív kosárlabdázást. Ez a tendencia annyira megmaradt, hogy a bajnokság végére kilenc főből állt a csapat. Még ha nem is teljes létszámmal, de minden fordulót lejátszottunk és egyre jobb eredményeket értünk el.  Fokozatosan fejlődtünk védekezésben, támadásban viszont a befejezésekkel sok problémám volt, a tiszta helyzeteink ellenére kevés pontot dobtunk. Voltak nálunk erősebb, gyorsabb csapatok, de a bajnokság második felére egyre több mérkőzést nyertünk meg. Ha a játékos létszám problémák nincsenek, a középmezőny elején végzett volna a csapat.

Minden nehézség ellenére büszke vagyok a lányokra. Aki végig csinálta a szezont, sokat fejlődött. Sajnos a kisebb korosztály is elég alacsony létszámmal rendelkezik a lányokat tekintve, így a csapat jövője bizonytalan. Az edzések biztosítva vannak az egyesület részéről, de a versenyeztetés még kérdéses.

Korosztály: U14 fiú, Molnár Tamás vezetőedző

Edzőként az elmúlt szezont furcsának, érdekesnek, gyakran izgalmasnak, nehéznek gondolom, egyéni és csapat szempontból sikeresnek, eredmény szempontból pedig sikertelennek.

Furcsa volt, mert a csökkenő csapatlétszám miatt egy elég nagy halmazba kerültünk, Tapolcával, Esztergommal egy régióba.

Furcsa volt, mert egyszer csak a szokásos csapatom két részre szakadt, de kaptam hirtelen korábban nem ismert fiúkat a meglévőek mellé, és ebből kellett csapatot gyúrni úgy, hogy csapatként nem igazán tudtunk együtt edzeni.

Érdekes volt. Az új ellenfelek miatt, a csapat felének módosuló szabályok miatt.

Érdekes volt, mert az új edzésrend új kihívások elé állították az edzőket, játékosokat egyaránt.

Izgalmas volt, mert 2 alkalommal is közel kerültünk a felső házban maradáshoz, de mindig hiányzott egy pici.

Roppant nehéz volt. Az egyesületre nehezedő terhek, a teremgondok, a folyamatos megbetegedések mind újabb és újabb próba elé állította a klubbot, engem és a srácokat.

Sikertelen volt, mert csak az elvárhatót tudtuk hozni, sajnos a játékunkban hiába volt benne, bravúr eredményt egy alkalommal sem tudtunk elérni.

Az egyéni fejlődés a nagy többségnél megfigyelhető volt. Elmondható, hogy egyéni technikai, és taktikai elemeket sikerült elsajátítani, a mérkőzéseken felhasználni. Több srác csodálatos átalakuláson ment át a szezon folyamán és hasznos kiegészítő szerepéből nélkülözhetetlen húzó játékossá vált.

Csapatként meggyőződésem, hogy a legszebb kosárlabdát mi játszottuk a 8 csapatos bajnokságunkban, sajnos ez az eredményességben nem jelent meg. Mérkőzésről mérkőzésre sikerült a csapatjátékunkat fejleszteni, ahol vezér elv volt, hogy mindenkinek legyen lehetősége rádobáshoz jutni, mindenki érezze, hogy a csapat teljes értékű része.

De legnagyobb sikernek talán mégis azt mondanám, ahogy ezzel a gárdával csapattá kovácsolódtunk, beleértve a szülőket is, akiknek nagyon hálás vagyok a hozzáállásukért és segítőkészségükért.

Köszönöm nekik, és köszönöm nektek Fiúk!

Hajrá Sárkányok!

Korosztály: U16 fiú, Csányi Róbert vezetőedző

Az idei évben a megszokottól eltérő edzésmunka jellemezte a csapatot. Ez abban jelentett „mást”, hogy a hasonló képességű gyerekeket összevontunk, és csoportokra bontottuk őket, így mindenki a saját tudása szerinti edzőtársakat kapta. Az u16-os fiúk is ezekben a csoportokban edzettek a szezon nagy részében, ahol az egyéni képzésen volt a hangsúly.

A bajnokság elejére mindenkiben megvolt a bizonyítási vágy, hogy megmutassa mennyit fejlődött, ez a mérkőzéseken kicsit görcsössé tette a fiúkat. Ahogy teltek a napok, hónapok úgy kezdett el jól látszódni az egyéni képességeken, hogy jó döntés volt csoportokra bontani a fiúkat. Idén először voltam olyan helyzetben, hogy versengeni kellett a csapatba kerülésért, a szó jó értelmében. A bajnokság felénél látszódott, hogy miben kell fejlődnie a társaságnak a többi csapathoz képest: és ez a csapat védekezés. Ezzel egész szezonban gondunk volt, persze volt olyan mérkőzés, ahol elég volt a jó egyéni védekezés. Ebben élen járt Werner Péter.

Támadó játékunk az egyéni képzések hatására, jó részt egy-egyre épült. Ezen a területen is volt kiemelkedő játékos, Kovács Bercel, akinek az eredményessége a dobott pont tekintetében mutatkozott meg.

A szezont a hatodik helyen zárta a csapat, köszönthető a bajnokság második végén mutatott teljesítményének. Ez persze lehetett volna kicsit jobb is, ha a védekezésünk kicsit határozottabb egy-két mérkőzésen.

Természetesen nagyon büszke vagyok a fiúkra, jó volt látni, hogy mennyit fejlődtek a szezon alatt, és az utolsó mérkőzéseken látszott mennyi munkát tettek bele, s hogy megérett annak a gyümölcse.

Jövőre még ebben a korosztályban versenyzünk tovább, lesznek páran, akik másik városban folytatják tanulmányaikat, nekik ez úton is sok sikert kívánok. Idén is sok új fiú kezdett el kosarazni nálunk, a következő szezon egyik feladata, beépíteni őket a jövő évi csapatba.

Az idény hátralévő időszakban a csapatvédekezésen dolgozunk, hogy jövőre minél jobb eredményt tudjunk elérni, és ebben a fiúk partnerek, mindenki nagyon akar teljesíteni.

Külön köszönet jár a Szülőknek, akik segítettetek ebben az évben is a gyerekek szállításában, és a szurkolásnál egyaránt.

Hajrá Sárkányok!

Korosztály: U18 fiú, Bognár Mátyás vezetőedző

U18/B – 2023/24
A lényeg, a fejlődés és gyakorlás mellett, hogy nagy küzdéssel a szezon végére sikerült egy győzelmet is elcsípnünk, ezzel pedig az utolsó előtti helyen végeznünk.
A felállás a tavalyi évhez hasonló volt: sok U16-ossal és fiatalabb, viszonylag kezdő U18-asokkal vágtunk neki a szezonnak, ahol nem is lehetett más elvárás, minthogy használjuk ki a játéklehetőségeket és gyűjtsünk minél több tapasztalatot U18-ban. A szezon első felében gyorsan visszacsúsztunk az utolsó csoportba, ahol állandó ellenfelünkké vált a Várpalota és a veszprémi „b” csapat. Ellenük már tudtunk szorosabb félidőket és negyedeket játszani és bátrabban is játszottunk.
A vereségek miatt láthatóan vesztettünk szezon közben a motivációból és ez sokszor lelassította a fejlődésünket, de végül az alsóházi rájátszásban a veszprémieket nagyon jó hozzáállással fogadták a srácok és 80 percig kőkemény küzdéssel és akarással játszottak. Hiába a dupla mérkőzés, az érződött, hogy sosem fogy el az energia és nem hagy alább a lelkesedés. Már az első meccset is majdnem sikerült behúzni, de a másodikon a folyamatos nyomást már nem bírta az ellenfél, mi pedig szép lassan egy biztos előnyt építettünk ki. Végül 1,5 év után ennek a gárdának és ebben az összeállításban, nem csak utolérni sikerült a korosztályt, de SIKERÜLT AZ ELSŐ MECCSET MEGNYERNI. Várpalota ellen egyik meccset sem sikerült megnyerni, de a pontkülönbségnek köszönhetően így is a veszprémiek előtt az utolsó előtti helyen végeztünk.
A szezon nagy célja volt, hogy a védekezésünk legyen sokkal agresszívabb, illetve támadásban is próbáljunk gyorsak lenni és ne féljünk a nálunk nagyobb ellenfelek ellen is keményen játszani. Ezt lassan kezdtük el megvalósítani, illetve volt egy komolyabb hullámvölgyünk is, de a rájátszás meccseire lényegesen jobb képet mutattunk. Remélem mindenkinek jó tapasztalatokkal szolgáltak ezek a meccsek és jövőre, egy évvel idősebben még többet tudunk nyújtani.
Hajrá Sárkányok!
Korosztály: U18 fiú, Boda Gábor vezetőedző

AF/Dunaújvárosi Sárkányok U18 beszámoló

Úgy gondolom, hogy sem túl-, sem alul nem teljesített csapatunk ebben a szezonban.

Szűk, 12 fős kerettel indultunk neki a szezonnak. A selejtezőn nem sikerült továbbjutnunk, így a regionális bajnokságban folytathattuk. Az edzéseken jó volt a létszám, jól haladtak a fiúk, és az A-csoportban is jól kezdtünk. Úgy éreztem, hogy még meglepetést is okozhatunk ebben a szezonban.

Novemberben azonban jött egy pár sérülés, az iskola sem ment mindenkinek jól, és ezért az edzéseken már nem volt olyan jó a jelenlét, és így az eredményeink is romlottak. Nyilván el kell fogadnunk, hogy az iskola az első.

A szezon végére ismét összeállt a csapat, és már jobban játszottunk a rájátszásban, ahol mérlegünk 1 győzelem és 3 vereség lett, így, ha jól értelmezem a helyzetet, a B-csoportban másodikak lettünk a Fűzfő elleni pontkülönbség miatt. Szerintem pont az erőviszonyoknak megfelelő helyen végeztünk a bajnokságban.

Egyénileg vannak tehetséges fiúk a csapatban, akik az 5 csapatedzés mellett egyéni edzésekre is jártak, és óriásit fejlődtek. Kíváncsian várjuk, hogy jövőre az új, U19-es korosztályban mire lesznek képesek.

Korosztály: NB II felnőtt, Boda Gábor vezetőedző

Fantasztikus évünk volt, minden szempontból büszkék lehetnek a fiúk magukra!

A csapat többségének ez volt az érettségi-éve középiskolában. Ennek ellenére a jelenlét a heti öt csapatedzésen példás volt, és többen végeztek extra munkát is egyéni edzéseken. A mérkőzéseken is mindenki, aki éppen nem volt sérült vagy beteg, mindig ott volt. Sajnos a sérüléseket nem úsztuk meg az idén: a szinte elkerülhetetlen bokaszalag szakadásokon kívül Prétor Dávid és Miskovitz János is súlyosabb térdsérüléseket szenvedett.

Ez volt az első évünk felnőtt bajnokságban. A játék fizikalitása, a felnőttek ereje sokáig gondot okozott a fiúknak. Hogy ezt időbe telik megszokni, hogy ehhez mentálisan és fizikálisan is fel kell nőni, előre tudtuk. Úgy vágtunk bele a szezonba, hogy tavaly U18-ban zsinórban 11 mérkőzésen győztünk, de tudtuk, hogy ebben a szezonban simán lehet ennyi vereségünk is egymás után. Így is lett, 14-nél állt meg a számláló. Ezek között több szoros mérkőzésünk is volt. A fiúk ugyanolyan lelkesedéssel, alázattal jöttek edzésre, dolgoztak, hajtottak, és ennek a végére meglett az eredménye is: az utolsó 10 mérkőzésünkből 5 mérkőzésen győztesként jöttünk le a pályáról.

Adrián Sopronba költözik, de a többiek még egy évre együtt maradnak. Izgalmas lesz a következő szezon, szerintem sok csapatnak fogunk meglepetést okozni!

Külön köszönet azoknak, akik a mérkőzéseinken ott voltak és szurkoltak nekünk!

TERVEK JÖVŐRE

A következő szezon ismét a túlélésről szól. A TAO helyzet egyre rosszabb, évről-évre kevesebb támogatás van országos szinten. Minden kategóriában ismét csökkenteni kell a költségeinket. Extrém fontos lesz minden forint extra támogatás, amit innen-onnan be tudunk szerezni.

És mindezzel egyszerre meg kell próbálnunk legalább tartani a versenyzőink számát. Kötelességünk mindent megtenni, hogy a nálunk folytatott képzés továbbra is magas szintű legyen, hogy a tehetségeknek utat biztosítsunk az élsporthoz, és persze azért is, hogy minél több dunaújvárosi és környékbeli kisgyermek megismerkedhessen a kosárlabdával.

Eddig sem volt könnyű dolgunk, az idén csodákra lesz szükségünk.

Köszönjük ezt a szezont minden támogatónknak, szülőnek, és főleg a gyerekeknek! Reméljük, hogy jövőre is mindenkivel találkozunk! Mindenkinek jó pihenést, kellemes nyarat, és egyébként is a legjobbakat kívánjuk!

You must be logged in to post a comment Login