Dunaújvárosi Sárkányok Kosárlabda Sportegyesület

U14 fiú – felejthetetlen élmény Klagenfurtban

Fantasztikus élményben volt részünk a hétvégén Ausztriában. Először az idén neveztünk külföldi versenyre, végül U14-es fiú csapatunk képviselt minket. A nemzetközi „mini-olimpián”, amit United World Games-nek neveznek, 40 ország utánpótláskorú sportolói versenyeznek 15 sportágban, minimum 5 korosztályban. Összesen 12000 sportoló vesz részt a versenyen, melynek tehát a kosárlabda csak egy része. Az U14-es korosztályban 24 csapat vett részt: kínai, amerikai, szlovén, horvát, osztrák, német, olasz, és sok más ország csapatai, valamint például a mongol U14-es válogatott. Mi a 11. helyen végeztünk. Gratulálunk a fiúknak!

Csütörtökön érkeztünk. Az út összesen 5 óra, 500 km, pihenőkkel 7 óra alatt értünk az Alpokba, a Wörthersee-tó partján lévő kis panzióba, a szállásunkba. Fantasztikus hely, az első délutánt fürdéssel töltöttük.

Pénteken kezdődtek a csoportmérkőzéseink. Hogy ez az óriási verseny lebonyolítható legyen, a mérkőzések 4×8 perc futóórával mentek, gyakorlatilag soha nem állt az óra, még időkéréseknél sem. Így az eredmények is pontszegénynek tűnhetnek. Nem volt az a szabály sem, ami nálunk, hogy aki az első negyedben játszik, a másodikban nem játszhat, hanem szabadon cserélhettünk. Ezért sok csapat csak 7-8 fős keretet hozott. Mi tizenketten voltunk.

Első mérkőzésünk pénteken 10 órakor, a klagenfurti „A” csapat ellen volt. A fiúk nagyon motiváltan, erős védekezéssel kezdték a meccset, de támadásban kihagytuk a helyzeteinket. Nem játszottunk jól sem, gyakran kapkodtunk, meggondolatlanul belevittük a labdát a védőkbe. Később, ahogy a frusztráció nőtt, védekezésben is elkezdtünk hibázni. Ezt a mérkőzést szerintem, ha tízszer lejátszuk, ötször minimum megnyerjük, de most nem ment. Kicsit csalódottak voltunk.

Dunaújvárosi Sárkányok – Wörthersee Piraten „1” (osztrák) 18-25 (5-4, 0-4, 5-12, 8-5)

Pontok: Szűcs Ábel 6, Csernák Ádám 5/3, Kiss Benedek 3, Főfai-Kovács Kristóf 2, Horváth Zoltán 2.

Második mérkőzésünk, kb egy óra pihenő után, a holland Life College Gators „1”-es számú csapata ellen volt. Már láttuk őket játszani, tudtuk, hogy egy gyengébb csapat. Nagyon jól védekeztünk, a 11 kapott pontból 9 pontot kissé szerencsésnek mondható hárompontosból kaptuk, könnyen győztünk.

Life College Gators „1” (holland) – Dunaújvárosi Sárkányok 11-39 (2-6, 5-10, 4-15, 0-8)

Pontok: Kiss Benedek 12, Főfai-Kovács Kristóf 10, Szűcs Ábel 6, Simon Dávid 5, Horváth Zoltán 4, Hajnal Adrián 2.

Szombaton reggel játszottunk a (feltételezhetően) Németországban élő amerikaiak Stuttgart Eagles „Red” csapata ellen. Tudtuk, hogy ahhoz, hogy felsőházban jussunk tovább, győznünk kell. Azt is tudtuk, hogy ha kikapunk, középházban folytatjuk a rájátszást.

Az amerikai fiúk szépen játszottak, főleg jól védekeztek. A nagy emberüket nem tudtuk megállítani, és sok kosarat kaptunk leindításból. Az első sokk után kiegyenlítődött a játék, de simán kikaptunk.

Stuttgart Eagles „Red” (USA) – Dunaújvárosi Sárkányok 50-23 (16-6, 12-7, 12-8, 10-2)

Pontok: Szűcs Ábel 9, Kiss Benedek 6, Szűcs Zétény 2, Illés Péter 2, Simon Dávid 2, Főfai-Kovács Kristóf 2.

Így is a verseny legjobb 3. helyezettje lettünk, tehát a középső ágon folytathattuk a rájátszásban, ami azt jelentette, hogy ha középső ágon a döntőig jutunk, a 9. helyért játszhatunk (a legjobb 8 játszott felső ágon).

Valamiért a sorsolás a 3. legjobb második helyezettel hozott össze minket, a horvát Maksimir csapatával. A horvátok már játszottak egyet magyarok ellen, a csoportkörben a Soproni Tigrisektől 37-44-re kikaptak.

A mérkőzést megelőzően a panzióban csapatmegbeszélést tartottunk. Mindenki egyéni kiértékelést kapott. Tudattuk a fiúkkal, hogy „win or go home” helyzetben vagyunk, ha nem nyerünk, vége. A mérkőzés előtt Kristóf megkért, hogy hagy beszéljen a csapathoz a bemelegítés után. Motiváló beszéde annyira teljes volt, hogy én már nem is tettem hozzá semmit.

Hihetetlen akarattal játszottak a fiaink ezen a mérkőzésen. Abszolút kiadtak magukból mindent. Egy szoros mérkőzésen, ahol először ők távolról betaláltak, mi pedig ziccereket hagytunk ki, végül felülmúltuk a horvátokat, fantasztikus védekezésünknek köszönhetően. A meccs után annyira kimerültek voltak, hogy pl. Kristóf reszketett az öltözőben.

A horvátokon látszódott, hogy győzelemre számítottak.

Maksimir (horvát) – Dunaújvárosi Sárkányok 24-32 (10-4, 6-9, 6-9, 2-10)

Pontok: Kiss Benedek 10, Horváth Zoltán 7, Főfai-Kovács Kristóf 7, Simon Dávid 2, Szűcs Ábel 2, Szűcs Zétény 2, Csernák Ádám 2.

Diadalittasan mehettek a fiúk a szombat esti bulira, ahol több ezer játékos szórakozott együtt a klagenfurti stadionban felállított diszkókban. Mivel vasárnap reggel elődöntőnk volt, 22:00-kor már indultunk vissza a szállásra.

Vasárnap egy másik osztrák csapat ellen lettünk sorsolva. Őszintén szólva, nem volt esélyünk. Egyrészt a negyeddöntőre toltuk be az összes zsetonunkat, mi edzők, és a fiúk is, ki voltunk merülve. Másrészt ez az osztrák csapat erős fizikai fölényben volt. Magasak, edzettek, korukhoz képest érettek voltak. Nem tudtunk ellenállni, az első negyedben gyengék voltunk, és bár aztán nagyot küzdöttünk megint, túl erős volt az ellenfél.

Traiskirchen Lions Young & Wild – Dunaújvárosi Sárkányok 46-16 (19-4, 7-4, 10-2, 10-6)

Pontok: Szűcs Ábel 6, Kiss Benedek 2, Simon Dávid 2, Horváth Zoltán 2, Főfai-Kovács Kristóf 2, Hajnal Adrián 2.

Így tehát a 11. helyen végeztünk a korosztályunkban; erre nagyon büszkék lehetünk. Fantasztikus élmény volt mindenkinek ez a kaland, a kosárlabdán kívül is. Jövőre U16-ban visszatérünk!

Teljes információ a kupáról, résztvevő csapatokról és eredményekről: https://www.unitedworldgames.com/en/tournament/results_2019/?sport=Basketball&id=67

 

You must be logged in to post a comment Login