Dunaújvárosi Sárkányok Kosárlabda Sportegyesület

Beszámoló 2019

Sportegyesületünk óriási fejlődésen ment át az utóbbi öt évben. Csapataink száma évről-évre növekedett, ebben a szezonban 13 csapatot versenyeztettünk különböző megyei és országos bajnokságokban. 2011-ben alapított egyesületünk ebben az évben is sikeresen indított csapatot minden korosztályban, U11-től felnőttig az országos bajnokságokban, s emelett öt csapatot indítottunk megyei bajnokságokban is. Összesen 101 játékost versenyeztettünk, rajtuk kívül még kb. 20 utánpótláskorút foglalkoztattunk edzéseinken előkészítő jelleggel, és az iskolákban még kb 150 gyermekkel labdáztunk. A játékosállományunk az alsóbb korosztályokban bővült, a felsőbb korosztályokban pedig természetes lemorzsolódáson ment keresztül.

Gazdaságilag is erős fejlődésen mentünk keresztül: 2014-ben 3 millió forintból gazdálkodtunk, 2017-ben 30 millióból, 2019-ben pedig már 49 millió forintból. Az idén elsődleges volt az egyesület szakmai munkájának fejlesztése, a dokumentáció és az irodai munkák rendszerezésének javítása; ebben sokat köszönhetünk technikai igazgatónknak, Székelyné Juhász Veronikának.

Az iskolákban folytatott munkánkról: Az MKOSZ „Dobd a kosárba!” programjának keretén belül az Arany János, valamint Petőfi Sándor Általános Iskolákkal volt megegyezésünk ebben a tanévben. Az alsós gyerekekkel minden héten foglalkoztunk, sorversenyekre és kosárlabda versenyre is vittük őket. Jövőre is szeretnénk folytatni az említett iskolákkal való együttműködésünket, valamint bővíteni más programokon keresztül más iskolákra is.

U11: U11-es korosztályunk a mi elsődleges toborzó csapatunk. Mivel ennél lejjebb, kifejezetten előkészítő csoportot nincs lehetőségünk indítani a dunaújvárosi teremhiány miatt, így csapatunk az átlagoshoz képest több kezdővel rendelkezik. Szeptemberben, a versenyidőszak kezdetekor még létszámhiánnyal is küzdöttünk, de év végére már jóval húsz fölött volt a csoportban foglalkoztatott gyerekek száma. Ezért jövőre jobb körülmények között fogunk majd tudni indulni, és az U11-es csoportjaink számát is kettőre növeljük. Csapatunk az idén 11. helyen végzett a 15 csapatos regionális bajnokságban. Ezen kívül részt vettünk még a BLF szervezése alatt levő Süni-kupában, ahol azok is játszhattak, akik országoshoz még túl fiatalok. A Süni-kupában a Gödi SE-vel megosztottuk a harmadik helyet.
Gratulálunk Kassai Dávidnak és Kiss Fanninak, akiket beválogattak a Fejér megyei válogatott keretébe is!

U12: Az U12-es, 2007-es korosztály egyesületünknél a leggyengébb, ami a létszámot illeti. Sajnos kevés 2007-esünk van. Csapatunkat az idén felfelé játszó U11-esekkel bővítettük. Ami az eredményt illeti, büszkék lehetünk: összesítettben – amibe valamennyi forduló eredménye beleszámít – a régió 19 csapatából a 10. helyen végeztünk, de az utolsó fordulóban már a hetedik helyen álltunk. Ez a csapat is részt vett egy BLF-es kupán: a Panda kupán. Csapatunk a harmadik helyen végzett.
Jövőre a csapat néhány 2006-ossal bővülve fog indulni az U14-es bajnokságban.

U14: A 2018/2019-es U14-es korosztály létszámílag a legerősebb: fiú oldalon 22 gyereket edzettünk, s ezen kívül még 12 lányt. A fiúk és a lányok is jól fejlődtek: a fiúk a szezon végén országosban a regionális A csoportban második helyen végeztek, ez nagyon jó eredmény; a lányok (Szitakötők) pedig utolsó tornájukat a Pest Megyei Kosárlabda Szövetség versenyrendszerében megnyerték. Jövőre a fiúk csoportjából U16-ban két csapatot indítunk; a lányok pedig „összeolvadnak” a Vadkutyákkal (U16 lány az idén), és U16-ban indulnak.

U16: 2003/2004-es fiú csapatunk az idén az Országos Bajnokságban indult. Ami az eredményeket illeti, csapatunk a régió egyik gyengébb csapata volt. Öröm Szemenyei Levente és Turcsány Gergő fejlődése. Sokan abbahagyták a szezon végén, jövőre inkább tanulmányaikra koncentrálnak. Azok közül, akik maradnak, a 2003-as születésűek az U18-as csapatunkhoz csatlakoznak, a 2004-esek pedig a 2005-ös, jelenlegi U14-es csapatunkkal fognak jövőre újra indulni U16-ban.

U16-os lány csapatunk, a Vadkutyák, a Pest Megyei Bajnokságban indultak az U16-os korosztályban, valamint a Fejér Megyei Felnőtt Női Bajnokságban. A csapat a szezon alatt edzőváltáson ment keresztül, hogy több edzésben részesülhessenek. A bajnokságokban voltak győzelmeink, de összesítve kevés sikerünk volt, és a szezon közben többen választották inkább a tanulást a kosárlabdázás helyett. Jövőre a volt U14-es Szitakötőkkel együtt indulnak újra az U16-os megyei bajnokságban.

U18: U18-as csapatunk az Országos Bajnokságban hullámzó teljesítményt nyújtott. Ez a csapatunk is edzőt váltott, és novembertől az NB2-es csapatunkkal edzettek együtt a fiúk. Játékosaink tudásszintje nem egyenlő, vannak egészen kezdők, és vannak, akik már 9 éve kosárlabdáznak. Hullámzó volt tehát a teljesítményünk, mert volt, amikor csoportunk legjobbjait is legyőztük, és volt, hogy a leggyengébbektől kikaptunk. Vereségienket szinte kivétel nélkül fegyelmezetlenségünk okozta. Sokat fejlődtek viszont a fiúk, főleg védekezésben. Az utolsó mérkőzésünkön nyújtottuk talán legjobb teljesítményünket, így jövőre jó szezonunk lehet. Hozzá tartozik még, hogy a csapatban sok az U16-os, akik csak jövőre lesznek „alsós” U18-asok, valamint keretünk bővül is néhány játékossal.

NB2: „Felnőtt” csapatunk többnyire fiatal U18-as, sőt, U16-osból állt. Sajnos azok közül, akikben reménykedtünk, hogy húzó emberek lesznek, többen lesérültek, vagy már korábbi sérülés miatt kénytelenek voltak kihagyni ezt a szezont. Picik maradtunk a mezőnyhöz képest, ez volt a legfőbb gyenge pontunk. Ennek ellenére az idén legyőztük a Marcali együttesét hazai pályán, ami óriási siker volt. Az év vége felé zóna védekezéssel jó eredményeket értünk el, bár győzni már nem sikerült. Jövőre tiszta U23-as csapattal állunk ki, az idősebb játékosok visszavonulnak. Az, hogy fiatalok vagyunk, azt jelenti, hogy fejlődni fogunk. Az idén is jelentős fejlődésen mentünk keresztül: pozitívumnak kell kiemelni Katona Kristóf és Csépányi Zalán fejlődését, valamint Kálniczky Máté csatlakozását a csapathoz. Izgatottan várjuk a következő szezont.

Köszönjük szépen ezt az évet minden játékosunknak, a szülőknek, támogatóinknak, és nem utolsósorban türelmes családainknak! Reméljük, hogy szeptemberben újra találkozunk!

You must be logged in to post a comment Login