Dunaújvárosi Sárkányok Kosárlabda Sportegyesület

U18 fiú – Buzzer beater!

2017-11-26 Gödöllő, Országos Junior Bajnokság

Gödöllői SK – Dunaújvárosi Sárkányok U18 88-90 (24-28, 22-15, 22-24, 20-23)

Kezdők: Csépányi 21/3, Bozsik 21/12, Matucza 19, Bak 7, Nagy 3. Cserék: Katona 17, Karczub 2, Karászi.

Beszámoló:

Gyenge teljesítménnyel, de fantasztikus hajrá után igazi „buzzer beater”-es győzelemmel gazdagabban jöhettünk haza a gödöllői visszavágóról. Nagy volt az öröm, de a héten oda kell figyelnünk edzésen, mert sokkal keményebb ellenfél vár ránk szombaton.

Hazai pályán októberben könnyen nyertünk a gödöllőiek ellen (78-56). Az ezt megelőző mérkőzésünk is nagyon jó volt a Budaörs „BA” csapatával. Valamint Bak Máté a pénteki NB II.-es mérkőzésen 19 pontot dobott, és sok dicséretet kapott. Nyilván nehéz utólag megállapítani, hogy ezek a dolgok közrejátszottak-e ma, vagy csak a Gödöllő játszott tényleg nagyon jól és zavart meg minket. Viszont Máté teljesítménye kritikán aluli volt, a centerünk nélkül pedig nehezen játszunk csapatként, időbe telt, amíg a többiek megértették és fel tudták venni az új pozíciókat.

Egyébként jól kezdtünk. 2 perc után 2:2 volt az állás, és időt kellett kérni, mert ész nélkül játszo(ga)ttunk. Rövid útbaigazítás után beindult a játékunk, 4 perc után már 18:5 ide, és úgy tűnt, hogy sima meccs lesz. Azonban az ellenfél zónára váltott, Bak Máté majdnem kicsapkodta magát a meccsből (3 fault az első negyedben), le kellett cserélni, és a támadásunk mellett a védekezésünk is megingott.

Az ellenfélnél a 16-os számú játékos nagyon domináns, 40 pontot dobott, nem tudtuk megállítani. Ő és csapattársai egyszerűen jobban akarták a labdát, lepattanót szedtek lepattanó után, így a félidőben három pontos hátrányban találtuk magunkat, és erősen letörtnek tűnt a csapatunk.

Átbeszéltük, hogy növelni akarjuk az iramot, rohanós játékot akarunk, és mindenképpen hajtanunk kell a labdáért, ha valaki mellédobja.

A második félidőben végig fej-fej mellett haladtak a csapatok, de úgy éreztük, hogy már mi uraljuk a meccset, viszont rengeteg sima helyzetet kihagytunk. Akárhányszor olyan helyzetben találtuk magunkat, hogy megtörhetnénk az ellenfelet, mellé ment. Példa erre három pontos előnyünknél Matucza Gyula két kihagyott büntetője három és fél perccel a vége előtt.

Néhány sikertelen támadás, és a negyedik negyedben kb. 7:30-nál jártunk, eladtuk a labdát, a Gödöllő leindított, és 5 pontos előnyre tett szert. Időt kértünk, hosszú kényszerpihenője után becseréltük Bak Mátét, és zónára váltottunk. A taktikai húzás bejött, 20 másodperc volt hátra, amikor 1 ponttal vezettünk, Matucza Gyuszi – aki egyébként jól játszott a mérkőzésen – kicsit rutintalanul rádobta a középtávolit, csúnyán röviden, a lepattanóból leindítottak, és 15 másodperccel a negyedik negyed vége előtt 88:87 a hazai csapatnak.

Időt kértünk, megbeszéltük a figurát. Nem úgy állt fel az ellenfél, ahogy elképzeltük, de mégis megcsináltuk, Bozsik Vili bravúrosan dobóhelyzetbe cselezte magát, a dobás mellé ment, de Gyuszi jó helyzetben volt a lepattanóért, lefaultolták. Az elsőt bedobta, 88:88, kb. 8 másodperc hátra. A második kimaradt, támadt a Gödöllő. 4 másodperc volt hátra, amikor (ha jól emlékszem) Vili ellopta a labdát az ellenfél hátvédjétől, tovább passzolta a megugró Csépányi Zalánnak, 2 másodperc, Zalán tovább a szintén szökő Katona Kristófnak, aki megkapta ziccerre, 1 másodperc, labda a levegőben, duda – kosár jó, 90-88 Dunaújváros.

Nyilván óriási így győzni, örülök, hogy a fiúk megtapasztalhatták. Viszont edzésen csiszolni kell a játékunkon, és egyeseknek pedig elgondolkodni a viselkedésükön.

You must be logged in to post a comment Login