Dunaújvárosi Sárkányok Kosárlabda Sportegyesület

U16 – két vereséggel kezdtünk

Országos Fiú Kadet bajnokság

Dunaújvárosi Sárkányok – Kozármisleny 44 – 87 (5-20, 9-22, 12-21, 18-24)

Marcali VSZSE – Dunaújvárosi Sárkányok 107 – 58 (30-9, 28-17, 37-18, 12-14)

22812748_1707710489260647_738233024_o

Kadet fiú csapatunk is megvetette lábát az idei bajnokságban. Tudtuk, hogy nagyon kemény mérkőzések várnak ránk első éves U16 bajnokságunk alatt. Várható volt, hogy lesznek nálunk erősebb és magasabb játékerőből álló csapatok is.

Nagyon sokat gondolkoztam, hogy mit is írhatnék a mérkőzésekről. Mind a két mérkőzést sikerült felvenni videóra, amit utána még egyszer végignéztem. De kezdjük az elején…

Első mérkőzésünket hazai pályán játszottuk a Kozármisleny ellen. Nem igazán tudtuk milyen játékerőből állnak, de az edzéseken próbáltunk minden eshetőségre felkészülni. Mivel nekünk nincsenek 2 méter magas embereink ezért a védekezésünket próbáltuk felépíteni, hogyan is kellene védekeznünk az ellenfél magas játékosaival szemben. Megbeszéltük, hogy az elzárások ellen váltással fogunk védekezni, kivételt képeznek ez alól a magas embereken történő elzárások. A kizárásokat is rengeteget gyakoroltuk, hogy ne adjunk második illetve harmadik esélyt. Azt is megbeszéltük, hogy egész pályás letámadással fogjuk lassítani a labdafelhozatalt és lehetőség szerint az oldalvonal mellett folyamatosan csapdázni fogunk.

Támadásban rengeteget gyakoroljuk a 3-, 4-, illetve 5 ember kapcsolatát, hogyan kell helyezkednünk, hova kell mozognunk egy esetleg betörésnél, hogy segítsük a labdást. Elzárásokat miként adjunk, elzárásból hova válok le, hogy kérem a labdát. Minden eshetőségre próbáltunk felkészülni.

Úgy gondolom mindezekből próbáltunk elővarázsolni dolgokat, de nem igazán sikerült. Szerintem a fiúk nagyon meg voltak illetődve az ellenféltől, és nem merték azt játszani, amit valójában tudnak, amiket gyakoroltunk. Voltak persze fegyelmezetlenségek is, és nem azt játszottuk amit előzetesen megbeszéltünk. De úgy vélem, nincsenek ebben a bajnokságban és korosztályban olyan játékosok, akik ki tudnák hozni magukból a maximumot egy mérkőzés alatt. Amin rengeteget kell még gyakorolnunk az az, hogy merjünk egymással játszani, tudjuk a figyelmünket kitolni a mérkőzés előrehaladtával, és ne „tojjunk be” az ellenféltől. Játsszuk azt, amit tudunk, és bízzunk meg egymásban!

 

Második mérkőzésünket a tegnapi nap folyamán játszottuk Marcaliban. Már a bemelegítés alatt látszott, hogy a hosszú utazás miatt kicsit elgémberedtek, és fáradtak a srácok. Próbáltunk javítani a motivációnkon, ami látszott is egy pillanatra a srácokon, de ahogy elkezdődött a mérkőzés, máris szétestünk.

Megint nem sikerült azt játszanunk, amit tudunk, mindenki 1-1 ellen próbálta megoldani a helyzeteket, rosszak voltak a helyezkedések. Nem voltak jók a befutásaink, nem is próbáltuk meg nyomás alá helyezni az ellenfél gyűrűjét, csak kint passzolgattuk a labdát. Ráadásul rengeteg rossz és gyenge minőségű passzt adtunk, amiből nagyon sok eladott labda született. A védekezésünk is katasztrofálisra sikeredett. Engedtük, hogy felgyorsuljanak támadásban, és csak a 3 pontoson belül vettük fel az embereket, ami már késő volt. A gyűrű alatti kizárásokból szinte semmit sem láttam, és ezekből a helyzetekből is rengeteg kosarat kaptunk. A labda felhozatalunk pedig nagyon lassú. Ahelyett, hogy ugyanúgy átszáguldanánk a pályán, mint ellenfelünk, mi csak komótosan hozzuk fel a labdát, tekergetjük össze-vissza, amit rendre kilopnak a kezünkből és kapjuk belőle a könnyű kosarakat.

A sok hibánk ellenére azért voltak nagyon szép megmozdulásaink is, amikor koncentráltak a fiúk. Láttunk nagyon szép csapdát az oldalvonal mellett, aminek labdaszerzés lett a következménye, és könnyű ziccert dobtunk. Amikor rájöttünk, hogy könnyebb rendezetlen védelem ellen átszáguldva a pályán ziccereket dobni, mindjárt jobban ment a játék. Nem lett volna ilyen nagyarányú különbség, ha sikerül bedobnunk a ziccereinket, amiből rengeteget kihagytunk. De ez egyáltalán nem probléma, legalább megvoltak a helyzeteink és néha felismertük, mit is kellene játszanunk.

Ebből kell építkeznünk és elhinni magunkról, hogy képesek vagyunk felvenni bármelyik csapattal a versenyt, csak jobban kell koncentrálnunk, és csapatban játszanunk.

Aki ismeri a fiúkat, és kijár a mérkőzéseinkre, azok tudják mire képesek a srácok, ha egy csapatként küzdenek, és tudnak koncentráltan játszani. Két edzésünk van még a hétvégi fordulóig, addig próbálunk rendet tenni a fejekben és újult erővel nekifutni a Bonyhád elleni hazai mérkőzésnek.

 

Hajrá Sárkányok!

You must be logged in to post a comment Login