Dunaújvárosi Sárkányok Kosárlabda Sportegyesület

FMKSZ/U16 – Dolgoztunk és csapatként győztünk

2016-11-10, Székesfehérvár, FMKSZ felnőtt bajnokság

Fehérvár KC – Dunaújvárosi Sárkányok 122-64 (22-17, 36-16, 30-19, 34-12)

Kezdők: Bozsik 8/6, Bak 14, Csépányi 14, Matucza 17/3, Varga 9/6. Cserék: Petrin 2, Jiling, Katona

2016-11-12, Dunaújváros, PM Kadet bajnokság

Dunaújvárosi Sárkányok – Dunaharaszti MTK 82-64 (20-15, 20-18, 15-22, 27-9)

Kezdők: Bozsik 16/12, Bak 21, Csépányi 24/3, Matucza 13, Petrin 2. Cserék: Szabó Péter 6, Szabó Martin, Benkovics, Katona, Nagy.

Összefoglaló:

A két mérkőzés összefoglalóját egybe írjuk ezen a héten, egyszerűen mert összetartoznak. Amit a fiúk begyakoroltak a felnőttek ellen csütörtökön, előjött, és talán segített megnyerni az U16-os mérkőzést szombaton.

Példa erre Matucza Gyula játéka. A felnőtt mérkőzésen Gyuszinak támadásban több sikere volt. Ha az ember azt a meccset nem látta, hanem szombaton az U16-os mérkőzésen nézi, hogy hányszor blokkolják le, hányszor volt a betörése sikertelen, azt a következtetést vonhatná le, hogy nem játszik jól, nem hatékony. De edzői szemmel nézve látszik, hogy ahogy felnőttek ellen tapasztalja a kemény védekezést önmagán, azt áthozza az U16-os meccsre és magáévá teszi. Az önbizalom, amit ott nyer, hogy felnőttek ellen sikere van a betörésekkel, önbizalmat ad neki, hogy a gyerekek ellen újra és újra próbálkozzon, rendíthetetlenül. És előbb-utóbb áttöri a falat, mint ahogy meg is tette. Betörései közrejátszottak ahhoz, hogy az ellenfél legjobb játékosa, a fantasztikusan ügyes 12-es számú irányító kipontozódott.

Egy másik példa Csépányi Zalán. Felnőttek ellen gyakorolja a cseleit, amiket gyerekek ellen már szó szerint gyerekjáték megcsinálni. 24 pontot dobott, mint egy gép, csak zakatolt tovább, és gyártotta a kosarakat.

Bak Mátét a felnőttek nyúzzák, könyöklik, 100 kilós bácsik rángatják a kosár alatt. Gyerekek ellen megkönnyebbülve játszhat, és még sérült térddel is dominál a kosár alatt.

Bozsik Vilmost volt NB1-es, vagy egyéb tapasztalt irányítók stresszelik a felnőtt meccseken. Ezáltal gyerekek ellen nagyon magabiztosan játszhat, és védekezése is rendkívül agresszív.

És így tovább.

Az első meccsről tehát nem kell sokat írni: egy jó felnőtt csapat ellen, amelyik edzőkből és képzett játékosokból áll, nincs esélyünk. De ahogy az 1. negyed is mutatja (17-22), a fiúk már rövidebb időszakokra képesek tartani a lépést. Egyébként pedig tanulunk.

A hazai mérkőzésünk a Dunaharaszti MTK ellen hasonlított a legutóbbi, Pestszentimre elleni meccshez. Három negyeden keresztül őröltünk, támadtuk a kosarat, védekeztünk agresszívan, vártuk, hogy fáradjanak. A harmadik negyed után 55-55 volt az állás. Izgultunk.

A negyedik negyed elején átálltunk egészpályás védekezésre, és a fáradt ellenfeltől megint egy kicsit eltávolodtunk. Nem sokkal később megjött a fent említett betörések eredménye is: a legjobb játékos kipontozódott, és az utolsó negyedet 27-9-re nyertük.

Ennek ellenére még mindig nagyon sok időt kell fordítanunk a védekezésünkre, ami, bár a 64 pont nem tűnik olyan soknak, de túl gyenge. A rendszerünk lényege a kosár megvédése, hogy mint egy fal, ne engedjünk betöréseket, és ez nem sikerült.

Ki kell azért emelni az egész csapatot is: a cseréket, akik nagyon fontos munkát végeztek, amikor a pályán voltak. Szabó Peti agresszívan védekezve labdát szerzett, és dobott 6 pontot. Szabó Martin szerepe szintén a kemény védekezés, gyorsan meg is lett az 5 fault, de Martint dicsértük, mert nagyon fontos munkát végzett védekezésben. Nagy Milán, Katona Kristóf, Petrin Richárd és Benkovics Gábor is hasznos szerepet játszottak, s így a kezdők kipihentebben nyerhették meg nekünk az utolsó negyedet.

Így az U16-os bajnokságban három lejátszott mérkőzés után három győzelemmel állunk. Gyakorlunk tovább, a jövő héten új mérkőzés az FMKSZ felnőtt bajnokságban!

 

You must be logged in to post a comment Login