Dunaújvárosi Sárkányok Kosárlabda Sportegyesület

U16 – nem akartunk játszani

2016-05-11, Pest Megyei Kadet Bajnokság, 1-8 rájátszás

Dunaújvárosi Sárkányok U16 – Keresztúri SE – Pécel 63-92 (17-21, 12-25, 24-21, 10-25)

Kezdők: Varga 18/6, Bak 12, Bozsik 10/6, Csépányi 8, Matucza 6. Cserék: Petrin 9, Benkovics, Szabó.

Beszámoló:

A legrosszabb teljesítményünket nyújtottuk eddig a rájátszásban.

Bill Simmons könyve, „The Book of Basketball”, talán a legátfogóbb, legjobb könyv a(z amerikai) kosárlabdáról. A könyvben az író többek között megpróbálja megfejteni, hogy miért van az, hogy általában mindig ugyanaz a maréknyi ember nyeri a bajnokságot, pedig olyan sok sztár van, olyan sok okos edző. A sztori vége felé leül beszélgetni a legendás Isiah Thomas-szal, a 80-as és 90-es évekbeli detroiti irányítóval, aki többször is megnyerte az NBA-t. Thomas elárulja neki a „titkot”: a kosárlabda nem a kosárlabdáról szól.

Ma kikaptunk, de nem azért, mert kevesebbet tudunk az ellenfelünknél. Ősszel, például, 60-69-re kaptunk ki ugyanettől a csapattól.

Nem azért kaptunk ki, mert ők gyorsabbak, nagyobbat ugranak, jobban dobnak, vagy többet tudnak a védekezésről.

Azért kaptunk ki, mert fegyelmezetlenek és türelmetlenek voltunk, mert elégedettek voltunk, mert nem akartunk, mert nem figyeltünk oda, mert nem egymásért játszottunk. Minden szempontból rossz napunk volt. Nem voltak a fiúk felkészülve arra, hogy mérkőzésünk lesz.

Esküszöm rá, hogy a csapatban mindenki tudja, hogy hogyan kell 1:1-ben védekezni: széles terpesz, fenék le hátra, kéz aktív, jó egyensúly, lábmunka, beszélni a csapattársammal, ha kell segítség. Ma nem csináltuk, mert… nem tudom. Egyszerűen megkerülték a védőt, a besegítő jött, és a passzal kijátszottak minket. Még zárásokat sem használtak.

Szintén biztos vagyok benne, hogy mindenki tudja, hogy hogyan kéne játszani zóna ellen. Nem csináltuk meg, mert türelmetlenek voltunk. Dobáltunk ész nélkül, és mivel nem ment be (első félidőben egy hármast dobtunk be tizenháromból), egyre nagyobb hátrányba kerültünk.

Rendkívül fegyelmezetlen az, amikor időkérésnél Attilával világosan megkérjük a fiúkat, hogy fejezzék be a dobálást kintről első szándékból, és először törjünk be, még fel is rajzoltuk vizuálisan, hogy mit kérünk, és erre azonnal – de AZONNAL – időkérés után, Csépányi Zalán rádobja a hármast.

Egyértelmű volt ma, hogy nem csapatként játszottunk. Kiálltunk öten a pályára, de mint öt külön egység. „Hány hármast tudok bedobni?”, „Hány embert tudok kicselezni?”. Ha az utolsó mérkőzésen győzni akarunk, ugyanúgy kell összeállnunk, mint az Eszergom ellen: motiválni egymást, felelősségre vonni egymást, az egyéni munkára önbecsülettel odafigyelni, és örömmel játszani, együtt. Ezt akarni kell, belülről kell, hogy jöjjön.

Minden szinten vannak ilyen napok. Néhány nappal ezelőtt az Oklahoma City Thunder több, mint 40 ponttal kapott ki a San Antonio Spurs-től az NBA rájátszásban. Semmi nem működött, lusták voltak. Két nappal később a visszavágón 2 ponttal győztek. Most rajtunk a sor, hogy összeszedjük magunkat a Százhalombatta elleni mérkőzésig.

eredmény_20160511

Statisztika:

DNP: nem játszott
min: percet játszott
fgm-a: bedobott – rádobott 2-pontos
3pm-a: bedobott – rádobott 3-pontos
ftm-a: bedobott-rádobott büntető
+/-: a mérkőzés állásának változása, amikor a játékos a pályán volt
off, def, tot: támadó-, védő-, összes lepattanó
ast: gólpassz
pf: fault
st: szerzett labda
to: eladott labda
bs: blokkolt dobás
ba: blokkolt dobások a játékos ellen
pts: dobott pontok

stats_160511

You must be logged in to post a comment Login