Dunaújvárosi Sárkányok Kosárlabda Sportegyesület

U16 rájátszás – megvan az első!

2016-04-24 Esztergom, Pest Megyei Kadet Bajnokság 1-8 rájátszás

EKKE Kadet – Dunaújvárosi Sárkányok U16 72-77 (19-18, 22-20, 19-16, 12-23)

Kezdők: Varga 17/12, Csépányi 16/6, Petrin 11, Bak 6, Bozsik. Cserék: Matucza 27/6, Szabó.

Beszámoló:

Fantasztikus mérkőzést produkáltunk az alapszakasz 2. helyezettje ellen. Szinte tökéletes fegyelmezettséggel, az ellenfél hibáit hatékonyan kihasználva győztünk a felsőházi rájátszásban. Megérdemeltük!

Két szoros vereség (80-86, 65-72) után a következő kihívás Esztergomban várt ránk. Az EKKE Kadet az alapszakaszban 10 győzelemmel és 3 vereséggel zárt, s a rájátszásban is megnyerték az első mérkőzésüket. Tudtuk, hogy nehéz lesz a feladat, de azt is tudtuk már, hogy képesek vagyunk a legjobbakkal is versenyezni.

Az ellenfél egy magas, izmos ötössel állt ki ellenünk. Például Bozsik Vilinek egy nála 20 centivel magasabb irányítót kellett fognia. És már itt meg kell dicsérni a fiúkat, hogy ezúttal nem ijedtek meg. Már megszokták, hogy kisebbek, mint az ellenfél.

Már a meccs elején látszott, hogy akarunk: a fiúk kommunikáltak egymással, segítettek egymásnak, kritizálták, felelősségre vonták egymást. Az EKKE egészpályás zónája ellen szépen passzoltuk ki a labdát, amikor pedig félpályára álltak, megtörténtek a befutások, és bedobtuk az üres helyzeteket. (18-19)

A második negyedben is fej-fej mellett haladtunk. A jegyzőkönyvet nézve, soha nem volt nagyobb a különbség a csapatok között, mint 4 pont. Matucza Gyula ezúttal csereként kezdett (megbeszéltük, hogy ő ma Jamal Crawford – az év cserejátékosa az NBA-ben), és meg kell dicsérni őt is: nagyon odafigyelve, önzetlenül játszott. (38-41)

A harmadik negyedre az EKKE feladta a zónáját, átváltottak emberfogásra. Bár akkor mi, mint edzők, ennek örültünk, mert ember ellen jobbak vagyunk, nehezen álltunk át a zóna elleni támadásról. Miután az ellenfél 49-38-ra megszökött, időt kellett kérnünk, hogy átbeszéljük az ember elleni játékunk alapjait. Gyuszit becseréltük, és beindult a csapat. A negyed végére a 13 pontos hátrányt 6 pontra hoztuk vissza. (54-60)

Mi ugyanazt a besegítő emberfogást védekeztük végig. Ahogy a mérkőzés haladt előre, folyamatosan javult a védekezésünk is. Az EKKE emberfogása ellen is kialakult a játékunk, egyre könnyebben jutottunk dobóhelyzetekig. A negyedik negyed 4. perce körül 1 pontos hátránynál becseréltük Zalánt Vili helyére, és a lehető legmagasabb ötösünkkel álltunk ki. A 8. percre egy pár bravúros kosárral Gyuszitól és Ákostól 3 pontos előnyre tettünk szert. Az ellenfél időt kért, egy pontra visszajöttek, Zalán kosarával, aztán Petrin Ricsi leindításából 5 pontra megléptünk.

Ezután az ellenfél szándékosan faultolt, s Ricsinek és Gyuszinak már elég volt egy-egy büntetőt bedobni, hogy megnyerjük a meccset. (77-72)

Nem szállhat el a fejünk; még két kemény mérkőzés hátra van. De ennek a győzelemnek most nagyon örülünk, mert több szoros meccset elvesztettünk az idén. Óriási fejlődést mutattak a fiúk a többi csapathoz képest: ősszel például az EKKE ellen 93-73-ra vesztettünk!

You must be logged in to post a comment Login