Dunaújvárosi Sárkányok Kosárlabda Sportegyesület

Előre néznek a Sárkányok

Mozgalmas esztendő áll a Dunaújvárosi Sárkányok Kosárlabda SE edzői, s utánpótlás korú játékosai mögött, s a jövő is komoly tervekkel teli: a sportolói bázis növelése mellett teremfelújítás, s az edzők továbbképzése is szerepel a közhasznú egyesület elképzeléseiben.

Régóta nem adtunk hírt a Dunaújvárosi Sárkányok Kosárlabda SE életéről, mindennapjairól, s most ezt igyekszünk pótolni a sportágért, illetve az utánpótlás felől érdeklődő olvasóinknak. ebben nem más volt segítségünkre, mint Boda Gábor, a Dunaújvárosi Sárkányok Kosárlabda SE vezetője, aki végigvezetett minket az egyesület elmúlt évén, de már a közeljövő céljait is megosztotta a DO-val.

Öt csoport – kilencven gyermek

A kezdetekhez kanyarodjunk vissza a 2012-es esztendőhöz, a Dunaújvárosi Sárkányok SE megalakulásához, hiszen mint azt Boda Gábor elárulta, ekkor határozták el, hogy egyesületi formában is igyekeznek tenni a helyi kosárlabda utánpótlás nevelésért. Az azóta eltelt idő sok munkát, energiát és áldozatot követelt az edzőktől, gyermekektől egyaránt, s bár a helyzet még most sem mondható ideálisnak, a dunaújvárosi kosárlabda utánpótlásért dolgozó egyesület igyekszik a maximálisan kihasználni lehetőségeit.

– Jelenleg öt csoporttal, közel kilencven gyermekkel dolgozunk, ugyanakkor ez a szám lehetne lényegesen nagyobb is. A fő probléma továbbra is az, hogy még most is nagyon kevesen vannak tisztában azzal, hogy Dunaújvárosban folyik kosárlabda utánpótlásképzés, s így igen nehéz gyermekeket toborozni. Pedig mi éppen azt tűztük ki magunk elé 2012-ben, hogy igyekszünk népszerűsíteni a sportágat, s megszerettetni a gyermekekkel a kosárlabdát, egészséges életmódra nevelni őket.
Mint azt az egyesület vezetője, s egyben edzője érdeklődésünkre elárulta, jelenleg egy országos program keretin belül tartanak oktatást a fiataloknak, ám emellett jótékonysági alapon is tartanak kosárlabda edzéseket.
– Két helyszínen, az Arany és a Szilágyi iskolákban tartunk hetente gyakorlásokat. Az Aranyban a Magyar Kosárlabda Szövetség által indított „Dobd a kosárba” program keretein belül tartunk képességfejlesztő órákat az elsőtől harmadik osztályos gyermekeknek, míg a Szilágyiban heti kétszer az elsősök és a másodikosok gyakorolhatnak, péntekenként jótékonysági alapon, vagyis minden ellenszolgáltatás nélkül is tartunk gyakorlásokat. Jelenlegi legfelső korosztályunk az U14-es együttes, mely részt vesz a Pest Megyei Bajnokság mellett a Fejér Megyei serdülő pontvadászatban is.

Tizenhárom mérkőzés van mögöttünk az idei szezonban, nyolc győzelem mellett öt vereséget szenvedtünk el ezeken, de az összkép mindenképpen pozitív, mert meccsről meccsre lehet látni a fejlődést a csapat tagjain. Ugyanez igaz a szakmai munkát biztosító edzőkre is, akik mindannyian rendszeres résztvevői az MKOSZ, vagy más intézmények által szervezett edzői továbbképzéseknek, amelyeken rengeteg tapasztalattal gazdagodhatnak.Bővíteni szeretnének

A jelen mellett természetesen szót kellett ejtenünk a jövő céljairól is, melyről Boda Gábor elárulta, hogy amellett, hogy szeretnék tovább bővíteni csoportjaikat, a TAO-t felhasználva megpróbálják felújíttatni a Vasvári iskola tornatermét is.

– Nagyon fontosnak tartjuk a versenyzői létszám növelését, ezért az általános iskolákkal együttműködve szeretnék kosárlabda szakköröket kialakítani, hiszen így könnyebben tudnánk bevonni azokat a gyermekeket is a képzésbe, akik valamilyen oknál fogva ezt most nem tudják megoldani. Feltett célunk, hogy minden korosztályban ki tudjunk állítani egy-egy csapatot az országos bajnoki küzdelmekre, s emellett azt is szeretnénk elérni, hogy magas tudásszínvonalú szakembereken keresztül legyünk képesek minél több tudást átadni a fiataloknak. Emellett az ősztől szeretnénk egy angol nyelvű csoportot is indítani, mivel edzőink közül többen is igen magas szinten beszélik a nyelve, ezért úgy gondoltuk, hogy ezzel is segíthetnék a gyermekek nyelvtanulását.
A versenyzői létszám bővítése és az oktatás minőségének javítása mellett azonban a Vasvári iskolának is szeretne segíteni a Dunaújvárosi Sárkányok SE, mely a társasági adókedvezmény igénybevételével újíttatná fel az intézmény tornatermének megviselt padlózatát.

– A 2014-es TAO pályázatunkon keresztül szeretnénk támogatást nyerni a Vasvári iskola padlózatának felújítására, mert úgy érezzük, hogy közhasznú egyesületként feladatunk a városon, illetve az általános iskolákon is segíteni. Éppen ezért a pályázatunkon keresztül felajánlottuk Dunaújváros Önkormányzatának a felújítási költségek 70%-ával történő támogatását, s nagyon bízunk abban, hogy tervünk találkozik majd a képviselő testület elképzeléseivel is, hiszen ez nemcsak az iskola, hanem a sportolni vágyó gyermekek számára is hatalmas segítséget jelentene.

dunaujvaros.com

You must be logged in to post a comment Login